Această terapie este eficientă în tratarea herniei de disc, a artrozei şi a bolilor vasculare.
Rareş Negrea, 36 de ani, are dublă hernie de disc şi face acum a şaptea şedinţă cu injecţii cu ozon la Policlinica Vitan. „De la a patra şedinţă mi-au dispărut amorţelile de la degetele de la picioare”, îmi explică bărbatul, care ţine să precizeze că are şi un regim de viaţă sănătos, din care face parte şi gimnastica. Se întinde pe pat, cu faţa în jos. „Injectăm intramuscular, în vecinătatea zonei herniate. Astfel, se stimulează vascularizarea şi se micşorează fragmentul migrat”, explică medicul Răsvan Constantinescu, specialist în recuperare medicală şi medicină fizică.
Urmează o altă serie de injecţii. „Acestea sunt subcutanate. Se merge paravertebral, adică de o parte şi de alta a coloanei, introducând ozon sub piele, pentru a completa fenomenul de relaxare musculară”, spune medicul în timp ce execută manevrele. Ultimele sunt injecţiile cu efect antiinflamator pe zonele de proiecţie ale nervului sciatic şi rădăcinilor sale.
În astfel de cazuri, se fac de regulă 10-20 de şedinţe, mai întâi două sau trei pe săptămână, şi se răresc după ameliorare, la o frecvenţă de una-două pe săptămână. „După tratament, la RMN apare şi dovada vindecării. Se vede că fragmentul migrat a scăzut în dimensiune”, trage concluzia medicul.
Recomandat inclusiv celor cu lupus sau gută
Specialiştii care practică terapia cu ozon spun că acesta este un potenţator al tuturor mecanismelor de autoreglare şi autoapărare ale organismului. „La hernia de disc, organismul învaţă să se apere de durere şi astfel musculatura se contractă în zona respectivă, care intră în suferinţă şi doare. Ozonul determină o creştere a hrănirii zonei respective cu sânge oxigenat şi substanţe nutritive şi o scădere în dimensiune a fragmentului migrat prin deshidratarea lui”, explică Răsvan Constantinescu.
Injecţiile cu ozon sunt recomandate ca tratament adjuvant pentru numeroase alte afecţiuni: artroze, boli autoimune, precum poliartrita reumatoidă, lupus şi gută. „În cazul lupusului, are efect antiinflamator şi înlocuieşte cortizonul la pacienţii care au contraindicaţii pentru el. În cazul gutei, stimulează activitatea enzimei care este deficitară”, spune medicul. În bolile vasculare, precum arteriopatia obliterantă, ozonul determină eliminarea unui factor dilatator, creşterea circulaţiei sanguine periferice şi hrănirea ţesutu-rilor periferice.
Întârzie complicaţiile diabetului
„Hai să ne aplecăm un pic în faţă. Doare?”, îi spune medicul unei paciente. „Nu”, răspunde femeia, asistentă în aceeaşi policlinică. „O să lucrez la un umăr care e blocat”, o anunţă medicul. Femeia nu e la prima şedinţă. În urmă cu patru ani a avut o problemă la piciorul stâng şi nu mai putea merge. S-a tratat după patru şedinţe cu ozon. Tot atunci şi-a rezolvat şi o problemă la genunchi, apărută când avea 14 ani, după o operaţie în urma unei rupturi de menisc. Durerea şi umflătura i-au dispărut după trei injecţii. „Acum trei ani am adus-o şi pe nepoţica mea care nu-şi mai putea mişca gâtul, pentru că avea discopatie cervicală. A avut nevoie de o singură şedinţă, iar până spre seară i-au dispărut durerile”, poves-teşte femeia. Acum, a venit la terapie pentru a-şi rezolva alte probleme. Suferă de cifoză, are o periartrită la umăr şi ciocuri la călcâi.
Terapia cu ozon are rezultate şi în tratarea altor afecţiuni. „În diabet, întârzie instalarea complica-ţiilor vasculare. Ar fi mai bine dacă pacientul ar veni din timp, nu în stadiii tardive, cu complicaţii. Pentru preven-ţia complicaţiilor, se începe cu zece şedinţe, câte una la două-trei zile, după care bolnavul ar trebui să vină la tratament de întreţinere o dată pe săptămână, la două săptămâni sau o dată pe lună”, spune Petru Dinu, medic ortoped traumatolog la Policlinica Vitan din Bucureşti. Terapia cu ozon este eficientă şi în tratarea leziunilor posttraumatice, înjumătăţind timpul de vindecare împreună cu celelalte metode de tratament.
Stopează creşterea tumorilor
Specialiştii care practică terapia cu ozon susţin că poate fi utilă şi în cazul bolnavilor de cancer, ca tratament adjuvant la metodele clasice. „Tumorile au nevoie de substanţe hrănitoare şi încearcă să-şi creeze reţele de vase pentru a se putea multiplica. Dându-le oxigen, ţesuturile nu mai secretă aceşti factori de creştere a vaselor de sânge”, spune Răsvan Constantinescu. Pentru că e un puternic antibiotic natural, ozonul mai poate fi utilizat în tratarea infec-ţiilor precum candidoza, mai spun practicienii terapiei.