15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăGDPRInjecţiile cu insulină vindecă cicatricile

Injecţiile cu insulină vindecă cicatricile

Cicatricile inestetice rezultate în urma operaţiilor sau accidentelor ar putea fi în curând doar o amintire, după descoperirea unui nou tratament pentru tratarea rănilor, pe bază de insulină, potrivit ziarului britanic Daily Mail.

Insulina este cunoscută pentru rolul său de control al nivelului de zahăr din sânge. De acum încolo însă, injecţii similare celor utilizate de diabetici pot fi utilizate pentru a opri sau a reduce formarea unor cicatrici. În plus, hormonul poate grăbi vindecarea şi chiar repara semne vechi.

Mai mult de şase milioane de oameni suferă operaţii chirurgicale în fiecare an în Marea Britanie, iar majoritatea rămân cu cicatrici mari şi inestetice, ajungând chiar la depresii din această cauză.

Atunci când pielea este deteriorată, procesul de vindecare creează ţesut cicatrizant pentru a sigila cât mai repede posibil rana, pentru a reduce pierderea sângelui şi a ţesuturilor, dar şi pentru a preveni infecţiile. Acest ţesut este însă inferior pielii normale, deoarece calitatea este sacrificată în favoarea vitezei cu care se creează bariera.

Cicatricea este mai rigidă, mai puţin rezistentă la razele ultraviolete şi nu are glande sudoripare sau fire de păr. În plus, are o culoare roşie, datorită fluxului sanguine sporit, care se poate păstra timp de ani buni.

Unui număr de voluntare din Anglia care tocmai suferiseră o operaţie la sâni li s-a injectat insulină pe o parte a rănii, iar pe cealaltă o substanţă placebo. Zona tratată cu insulină a avut cicatrici mult mai mici.

Şi tăieturile tratate cu insulină se vindecă mai repede, în medie cu 2,4 zile mai devreme decât rănile tratate cu soluţie salină, de exemplu, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din cadrul Universităţii California.

Cercetările au dovedit că insulina funcţionează chiar şi asupra cicatricilor vechi. În cazul acestora, insulina ajută producerea de grăsimi şi proteine, care regenerează pielea. O femeie care avea o cicactrice adâncă pe braţ a primit injecţii cu insulină în acea zonă, iar după 82 de zile, semnul nu mai era vizibil.

Cum funcţionează de fapt insulina? Hormonul reduce cantitatea de fibroblaste, celulele responsabile cu producerea ţesutului cicatrizant, dar îmbunătăţeşte şi calitatea colagenului pe care acestea îl produc. Rezultatul: rană este închisă, iar creşterea ţesutului cicatrizant se opreşte sau încetineşte, lucru care permite şi creşterea mai rapidă a ţesutului normal, sănătos.

“Potenţialul acestui nou tratament este imens. Cicatricile sunt o problemă serioasă atât pentru pacienţi, cât şi pentru chirurgi”, a spus Andrew McCombe, chirurg ORL la spitalul birtanic Frimley Park.

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă