Cercetătorii englezi şi cei americani au făcut o descoperire revoluţionară în domeniul microbiologiei. Aceştia au constatat că o toxină produsă de toţi stafilococii, inclusiv de super-microbul MRSA, ar putea fi folosită pentru combaterea infecţiilor bacteriene, informează Time.com.
Studiul a scos la iveală faptul că 95% din bacteriile stafilococice elimină o toxină numită SEIX – o substanţă ce face parte dintr-un grup numit superantigene. Aceste toxine au un efect devastator asupra sistemului imunitar, care, ca urmare a contactului cu SEIX, îşi ucide celulele sănătoase.
SEIX declanşează procese inflamatorii, măreşte febra, duce la şoc toxic şi cauzează boli pulmonare fatale. MRSA, cunoscut sub denumirea de „Stafilococ Auriu Rezistent la Meticilina”, eliberează un alt tip de toxină, similară cu SEIX şi la fel de devastatoare.
„Dacă găsim un mod de a depista această substanţă, putem să o împiedicam să declanşeze o supra-reacţie a sistemului imunitar. Astfel, vom reuşi să prevenim infecţiile severe„, a declarat Dr. Ross Fitzgerald, cercetător-şef.
Bacteriile rezistente la antibiotice au devenit o problemă gravă pentru pacienţi, medici şi pentru autorităţile responsabile cu sănătatea publică. O nouă metodă de a ţine sub stăpânire infecţiile declanşate de aceste microorganisme ar duce la îmbunătăţirea prognosticului bolnavilor.