2.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăGDPRÎncepe sezonul rinitelor!

Începe sezonul rinitelor!

Predispuse la îmbolnăvire sunt mai ales persoanele alergice, precum şi cele care lucrează în medii cu mult praf şi umezeală.

 

Diferenţele de tem­­peratură de dimineaţă şi prânz, precum şi umiditatea duc la apariţia rinitelor vasomotorii. În mod normal, vasele de sânge din nas ar trebui să se contracte şi apoi să se relaxeze, ajutând la controlul fluxului de mucus. Dacă vasele de sânge sunt hipersensibile, ele se pot dilata când sunt expuse factorilor de mediu, cauzând congestie nazală şi un surplus de mucus. Mirosurile puternice şi substanţele iritante pe care le inhalăm pot, de asemenea, exacerba simptomele bolii.

Nu abuzaţi de descongestionan­tele nazale, pentru că ele pot cau­za dependenţă şi pot duce în timp la atrofierea mucoasei nazale şi la pierderea mirosului. Folosiţi-le doar pe o perioadă de trei-patru zile. „Tratamentele orale cu antihistaminice pentru rinite se stabilesc de medic şi se eliberează din farmacie pe bază de reţetă”, explică medicul de familie Raluca Ghionaru.

Rinite virale în rândul copiilor

Sensibile la rinitele vasomotorii sunt persoanele care au de obicei şi rinite alergice şi care pot folosi spray-uri nazale, însă doar la recomandarea medicului ORL-ist sau alergolog. Rinite pot face însă şi persoanele care lucrează în medii cu scame, praf, noxe, umezeală. În cazul lor, mucoasa nazală este deja sensibilizată de factorii mecanici, iar când apar diferenţele de temperatură, reacţionează mai repede. La persoanele sensibile, rinitele cedează mai greu la tratament.

Copiii sunt mai sensibili în faţa rinitelor virale şi microbiene şi asta mai ales pentru că petrec mult timp în colectivităţi. „Deja au apărut virozele la copii. Tratamentul constă în antitermice şi siropuri de tuse”, recomandă Raluca Ghionaru. Rinitele microbiene presupun o secreţie nazală purulentă şi sunt însoţite de afecţiuni ale gâtului şi urechii. Afecţiunea este mai frecventă în rândul persoanelor care au avut viroze repetate, deoarece atunci când intră în contact cu un microb agresiv, acesta găseşte un mediu propice.

Deschideţi ferestrele şi mâncaţi echilibrat!

Specialiştii vă sfătuiesc să puneţi în cameră umidificatoare de aer împreună cu câteva picături de uleiuri esenţiale de eucalipt, rozmarin, pin. „Deschideţi zilnic ferestrele, chiar şi când afară este frig. Evitaţi variaţiile bruşte de temperatură şi reglaţi încălzirea la maximum 24 de grade C”, vă recomandă Reghina Pătru de la Centrul medical Eva. Dacă aţi răcit, evitaţi fumatul. Mâncaţi echilibrat, faceţi regulat sport şi dormiţi suficient. De asemenea, consumaţi multe lichide sau ceaiuri fără cofeină. Băuturile care conţin cofeină ar trebui evitate, deoarece vă pot deshidrata, iar simptomele rinitei se pot agrava. 

Tratamente naturale pentru rinite

O alternativă la tratarea rinitelor pot fi şi remediile naturale. „Coryzalia tratează răcelile şi rinitele, acţionând cu atât mai repede cu cât este administrat mai precoce, de la primele simptome. Graţie asocierii diferiţilor compuşi, Coryzalia acţionează în diverse manifestări şi stadii ale rinitei: scurgere nazală, obstrucţie, strănut, lăcrimare”, explică medicul Reghina Pătru. Medicamentul nu provoacă somnolenţă şi nu prezintă nici o contraindicaţie. „Coryzalia se prezintă sub formă de comprimate care se sug şi nu necesită nici apă, nici preparare, permiţând o administrare în orice moment al zilei şi în orice circumstanţă: maşină, călătorie, birou”, adaugă Reghina Pătru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă