21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăGDPRFOTO+ VIDEO. Casa Părinţilor, un proiect inedit în sprijinul copiilor bolnavi de...

FOTO+ VIDEO. Casa Părinţilor, un proiect inedit în sprijinul copiilor bolnavi de cancer

În ţara noastră, există peste 5000 de copii bolnavi de cancer şi doar câteva centre mari de tratament.  Aproximativ jumătate dintre aceştia ajung la tratament în Bucureşti, iar părinţii sunt nevoiţi să stea alături de ei, în spital sau la prieteni ori rude din Capitală.

Multe familii nu au însă cunoştiinţe în Bucureşti, iar pe lângă tratamentul costisitor al copilului bolnav de cancer, părinţii sunt nevoiţi să plătească şi pentru cazare.

Totuşi, mulţi dintre ei nu au nici prieteni, nici rude, iar pe lângă tratamentul costisitor al copilului bolnav de cancer, sunt nevoiţi să plătească şi pentru cazare.

Din dorinţa de a le oferi o mână de ajutor, în urmă cu 16 ani câţiva oameni au pus pe picioare Casa Părinţilor, un loc unde părinţii, aflaţi în Bucureşti la tratament cu copiii lor, se pot caza gratuit.

Casa Părinţilor este un proiect al Asociaţiei P.A.V.E.L (Primind Ajutor, Viaţa Este Luminoasă), care oferă sprijin părinţilor ai căror copii, bolnavi de cancer, sunt internaţi în spitalele din Bucureşti.

Casa Părinţilor este un apartament cu cinci camere, dintre care trei sunt amenajate ca dormitoare, baie şi bucătărie.

Părinţii ori persoanele care însoţesc un copil bolnav, nu plătesc cazare, singura obligaţie este aceea de a păstra curăţenia şi integritatea lucurilor din apartament.

Casa Părinţilor a fost înfiinţată în urmă cu 16 ani, iar în toţi aceşti ani a găzduit gratuit peste 1200 de familii.

”Casa Părinţilor funcţionează din anul 1996. Aici s-au întâmplat foarte multe lucruri, este un loc încărcat de foarte multe amintiri şi activităţi. Aici veneau părinţii şi erau consiliaţi de alţi părinţi, aici se dădea ora exactă pentru toate activităţile noastre de la P.A.V.E.L (…). Noi avem cam 100 de părinţi în momentul ăsta şi ne ocupăm de copiii care sunt în spitale”, a declarat Raluca Tănase, terapeut prin joc şi coordonator de voluntari de la Asociaţia P.A.V.E.L.

În prezent, în casă se află Florentina Dima împreună cu mama sa. Florentina are 22 de ani, este bolnavă de cancer de 12 ani, iar recent a suferit o nouă intervenţie chirurgicală la cap. Alături de Florentina, în casă, se află şi mama sa. Casa Părinţilor a devenit pentru ele o a doua casă, după ce şi mamei Florentinei i s-a extirpat o tumoră, iar cele două sunt nevoite să meargă regulat la control în Bucureşti.

În Casa Părinţilor miroase a Crăciun şi a curăţenie. Un brad mic stă împodobit în sufragerie. Din Casă nu lipseşte nimic, există un televizor, frigider, aragaz, cuptor cu microunde.

Casa Părinţilor a pornit ca proiect al Asociaţiei P.A.V.E.L, dar în timp „echipa de la P.A.V.E.L vrea să cumpere mai multe apartamente sau chiar o casă mare”, potrivit Ralucăi Tănase.

Asociaţia P.A.V.E.L  este asociaţia părinţilor cu copii bolnavi de cancer, înfiinţată în urmă cu 16 ani. Membrii asociaţiei sunt ori părinţi, ori persoane care au avut cancer. P.A.V.E.L este o asociaţie de utiliate publică, crede Raluca Tănase, terapeut prin joc.

P.A.V.E.L oferă servicii de asistenţă socială, îi învaţă pe părinţi unde să apeleze şi cum să demareze campanii ca să obţină bani pentru tratamentul copiilor lor, să-şi cunoască drepturile, să primească ajutoarele care li se cuvin de la stat.

Pe lângă serviciile de asistenţă socială, asociaţia oferă consiliere psihologică, face grupuri de suport atât pentru cei bolnavi cât şi pentru familiile acestora.

„Avem consiliere vocaţională, adică un psiholog este angajat special să vadă care sunt abilităţile copilului şi ce se întâmplă cu el după ce iese din spital, către ce s-ar putea îndrepta, mai ales că el este într-o situaţie aparte”, explică Raluca Tănase.

„Dar, avem terapia prin joc şi terapia ocupaţională. Terapia prin joc este o joacă coordonată sau direcţionată, adică copilul se joacă, dar noi urmărim să îl destresăm, urmărim să ameliorăm efectele spitalizării îndelungate, a tratamentului. Partea de terapie ocupaţională înseamnă, de exemplu, ore de gătit. Sau faptul că în fiecare an trimitem copiii la Jocurile Olimpice ale Copiilor Bolnavi de Cancer de la Moscova”, adaugă terapeutul.

De Crăciun, P.A.V.E.L  a demarat campania „A venit şi aici Crăciunul” şi speră să strângă cât mai mulţi bani pentru tratamentul celor 150 de copiii internaţi în prezent la Institutul Oncologic şi la Spitalul Fundeni.

Campania umanitară „A venit şi aici Crăciunul” se va derula până la 15 ianuarie 2013. Dacă doriţi să-i ajutaţi pe copiii bolnavi de cancer,  puteţi să donaţi sau să deveniţi voluntari.

Pentru a afla mai multe informaţii despre cum puteţi dona, puteţi intra pe site-ul Asociaţiei P.A.V.E.L.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă