19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăGDPRFericirea ne fereste de bolile de inima

Fericirea ne fereste de bolile de inima

O persoana fericita este mai putin predispusa sa dezvolte afectiuni cardiace, potrivit unui studiu citat de The Independent.

Cercetatorii care au realizat acest studiu, primul care arata o relatie indepenedenta intre emotiile pozitive si bolile de inima, sunt de parere ca aceste descoperiri ar putea imbunatati sanatatea oamenilor, fiind posibil ca bolile sa fie prevenite doar prin inmultirea sentimentelor bune.

Oamenii de stiinta au monitorizat 1.739 de adulti sanatosi timp de 10 ani, evaluand atat riscurile unei boli de inima, simptomele de depresie, ostilitate si anxietate, cat si gradul de sentimente pozitive, cunoscut sub numele de "afect pozitiv". Afectul pozitiv inseamna trairea emotiilor placute, precum bucuria, fericirea, nerabdarea, entuziasmul si multumirea.

Echipa de la Centrul Medical al Universitatii Columbia in New York a aflat ca pe parcursul deceniului vizat, un afect pozitiv crescut a generat un risc al bolilor de inima in scadere. Cei care nu au avut deloc un afect pozitiv au inregistrat un risc de boli de inima cu 22% mai mare decat cei care au avut un afect pozitiv redus. Acestia, la randul lor, au un risc cu 22% mai mare decat cei un afect pozitiv moderat. Evaluarea datelor a tinut cont de varsta, sexul si factorii de risc asociati ai subiectilor cercetati.

"Avem nevoie urgenta de experimente clinice riguroase in acest domeniu. Daca acestea vor sustine descoperirile noastre, atunci rezultatele vor fi incredibil de importante privind posibilitatile pacientilor de a-si imbunatati sanatatea", spune Karina Davidson, coordonatoarea cercetarii.

Studiul, publicat in European Heart Journal, arata ca afectul pozitiv este in mare parte independent de afectul negativ, ceea ce inseamna ca o persoana care este in general fericita si multumita poate fi din cand anxioasa, furioasa sau deprimata. "Daca cineva are in general o atitudine pozitiva, dar manifesta intr-un moment simptome depresive, acest lucru nu ii afecteaza nivelul general de risc", a spus Davidson.

Exista mai multe potentiale explicatii care sa sustina rezultate studiului. E posibil ca oamenii mai fericiti sa aiba perioade mai lungi de odihna sau relaxare, care pun mai putina presiune asupra activitatilor reflexe ale corpului. In plus, cei fericiti isi revin mai repede dupa evenimentele stresante si petrec mai putin timp rememorandu-le, lucru care dauneaza din punct de vedere fiziologic.

Davidson spune ca oamenii ar trebui sa incerce sa introduca activitati distractive in rutina zilnica, in loc sa se bucure de viata doar din cand in cand, pentru episoade scurte. "Unii oameni asteapta cele doua saptamani de concediu ca sa se distreze. Daca iti place sa citesti romane, dar nu ai niciodata timp, rezerva-ti 15 minute pe zi ca sa faci asta. Daca atunci cand te plimbi sau asculti muzica te binedispui, fa-ti timp pentru aceste lucruri in programul tau. Concret, cateva minute de relaxare pe zi fac bine atat sanatatii mentale, cat si celei fizice".

Fundatia Britanica a Inimii (BHF) spune ca studiul arata o legatura clara, fara precedent, intre fericire si un risc redus de a dezvolta afectiuni cardiace. "BHF sponsorizeaza cercetarile in domeniu, pentru a lamuri ce se afla la baza acestei legaturi", spune Ellen Mason, asistenta sefa a fundatiei, specializata in boli cardiovasculare. In plus, Mason a adaugat ca studiul nu dovedeste cauza sau efectul si nu spune cu certitudine daca schimbarea dispozitiei ar reduce riscul afectiunilor.

"Cercetarea atrage atentia ca cei care vad in mod normal jumatatea plina a paharului par mai protejati de boli. Dar nu toti suntem asa, si stim ca schimbarea dispozitiei nu este intotdeauna un lucru usor. Prin urmare, nu stim daca este posibil sa ne schimbam nivelul natural al sentimentelor pozitive", a precizat Mason.

O recomandare a asistentei este ca oamenii sa isi faca timp sa se bucure de activitati sanatoase care sa ii binedispuna, dar spune ca mentinerea sub control a riscurilor deja cunoscute ramane cruciala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă