15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăGDPRFemeia increzatoare, varianta citadina

Femeia increzatoare, varianta citadina

NEW YORK – Conceptul "power woman", imbracata in haine de un chic dur si cu umeri ascutiti, face parte din actuala reintoarcere a modei anilor ’80. Insa acea imagine de femeie fatala a fost creata acum mai bine de un sfert de secol de catre designeri masculini, care au inzestrat-o si cu o armura androgina pentru a se descurca intr-o lume a barbatilor.
Cat s-au schimbat lucrurile! In acest sezon, femeile-designer din New York au adus pe podium colectii increzatoare pentru primavara-vara 2010 care nu au nimic de-a face cu batalia dintre sexe! De exemplu, Diane von Furstenberg. Daca in anii ’70 rochia ei infasurata venea ca un semn al unor noi tipuri de tinute pentru serviciu, cea mai noua colectie a ei vorbeste despre un alt fel de libertate pentru femei.

"M-am intors la Antichitate", spune designerul, ceea ce explica arcul grecesc pictat in fundal, nuantele de albastrul cerului si aerul glamour pre-rafaelit pe care il dau frunzele aurite asezate in valuri de par unduitor, totul potrivindu-se cu rochiile a caror trena aluneca pe podea. Efectul este unul indraznet, de la bratarile colorate strident pana la posetele si pantofii auriti. Insa exista o libertate moderna si proaspata in aceasta colectie, care apare pe masura ce se contopesc rochii scurte din macramé, esarfe din jerseu si imprimeuri cu piele de tigru sau flori.
Imaginea DVF are inspiratii orientale, direct din picturile pictorului victorian Lawrence Alma-Tadema, insa totul este accesorizat cu tricouri, pantaloni scurti si jachete, care dau un aer de escapism unor haine simple de oras. Cateodata culoarea, motivul si materialul par prea complexe pentru a oferi si confort. Insa exista destule rochii negre, scurte, iluminate cu ajutorul bratarilor potrivite, care aduc toata fantezia asta inapoi la realitate.

Donna Karan a fost membra fondatoare a acestui club din fashion al feministelor. Desi colectiile ei si-au pierdut de mult avantul, show-ul DKNY are o nuanta citadina care ofera realism cu mici surprize. Florile, mazgalite precum grafitti-ul pe materiale neutre si deseori pe un fundal negru, au dat colectiei titlul de "orasul in floare". Precum recent-renovatul parc High Line din Manhattan, care lasa o dara verde peste o autostrada de-a lungul raului Hudson, colectia DKNY leaga realitatea cenusie cu dulcea fantezie a unei veri in oras. "Nu inteleg cum reusesc barbatii sa faca asta. Testul suprem pentru mine este: eu as purta-o?", spune Victoria Beckham in incheierea monologului care a insotit noua ei colectie. Beckham se extinde catre rochii lungi care reprezinta o provocare pentru bolerourile patrunse cu fermoare la spate, cu care si-a inceput linia VB. Pentru Victoria Beckham, inedite erau si rochiile cu imprimeuri parca scoase dintr-o cutie de vopsele, aparent la fel de lejere precum un prosop de baie infasurat, care ascundeau insa corsete ferme dedesubt.

Folosind materiale de couture si atenta la cele mai mici detalii, fosta Spice Girl si actuala sotie a fotbalistului David Beckham isi face cea mai buna reclama. Comentariile ei pertinente, in care descrie o rochie fucsia drept o potrivire perfecta pentru covorul rosu sau dantela drept "caracteristica mie", sugereaza ca, daca ar sustine un show cu vanzare, si-ar uimi clientii. Colectia lui Derek Lam a fost una colorata, infloritoare si subtila in ceea ce priveste materialele. Insa a existat si un aer de intoarcere la trecut, care sugera ca toate acele haine de vara, cu talii inalte si fuste-lalea, ar avea nevoie de un barbat pentru a crea o imagine completa. Culorile au fost atent alese, aparand combinatii precum un top roz-pal cu o fusta verde-sparanghel. Iar Lam a creat perechi de pantaloni scurti – atat de preferati vara asta – care sa para ca o abordare feminina a unei lumi a barbatilor.

Cele mai citite

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă