Pacienţii bolnavi psihic riscă să rămână fără tratament gratuit, de la 1 iulie, pentru prima oară în ultimii 60 de ani, au atras atenţia, ieri, specialiştii în boli mentale. Aceştia au criticat intenţiile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a introduce coplata pentru pacienţii care suferă de afecţiuni mentale.
Rata suicidului paote creşte
Tratamentul pentru un pacient cu afecţiuni psihice ajunge la 1500 – 2000 de lei pe lună, dar în lipsa acestuia starea pacienţilor se agravează. În plus, în lipsa terapiei adecvate poate creşte şi rata suicidului. „Este important ca pacienţii să îşi respecte tratamentul, astfel încât să nu treacă din nou printr-un episod acut de boală. Pacientul psihic netratat devine apoi foarte costisitor pentru sistemul de îngrijiri de sănătate”, a atenţionat psihiatrul Radu Teodorescu, preşedinte al Asociaţiei Române de Psihiatrie Comunitară.
Resepectarea dozelor şi duratei tratamentelor previne recăderile. Dintre cei care fac pauze în tratament, 80% recad, în interval de câteva luni sau un an. „Casa Naţională de Asigurări ar trebui să ne lase posibilitatea să alegem tratamentul cel mai potrivit pentru bolnav. Nu putem să tratăm un pacient cu schizofrenie, spre exemplu, cu un medicament care nu are efect în această boală”, a exemplificat medicul Radu Teodorescu. Specialiştii au atras atenţia că, de multe ori, familia este cea care nu acceptă diagnosticul bolnavului şi îl încurajează să întrerupă tratamentul, fără să conştientizeze consecinţele.
Cei care rămân şomeri devin mai vulnerabili
Medicii au vorbit şi despre creşterea numărului de şomeri şi afecţiunile psihice. Astfel, cei care rămân fără slujbe devin mai vulnerabili şi riscă să dezvolte simptome de anxietate şi depresie. „Munca întreţine sănătatea, în timp ce şomajul poate deveni o povară suplimentară pentru sănătatea fizică şi psihică. Apare disconfortul noii situaţii, aceea de şomer, iar bolile se exprimă mai violent în astfel de perioade”, a arătat psihiatrul Radu Teodorescu. În Europa, în ultima perioadă, prescrierea de antidepresive a crescut cu 95%, în unele ţări ajungându-se şi la peste 3 milioane de reţete pe an. „Ideal ar fi ca pentru aceşti pacienţi care suferă de depresii uşoare să nu se ajugă la medicamente, ci problema să se rezolve cu psihoterapie, o metodă eficientă şi mai puţin costisitoare”, a spus Teodorescu.