9.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăGDPREste buna alimentatia vegetariana?

Este buna alimentatia vegetariana?

Alimentatia vegetariana in care se consuma o mare varietate de produse integrale, neprocesate, nerafinate si corespunzator pregatite si ingerate ca hrana, furnizeaza toti nutrientii necesari si in cantitatea necesara, cu o singura exceptie, vitamina B12, care trebuie suplimentata.

Potrivit ziare.com, alimentatia vegetariana are urmatoarele mari avantaje: aport de proteine de cea mai buna calitate – proteinele din leguminoase (fasole, mazare, soia, linte, naut, bob) sunt foarte bine asimilitate si folosite de organism. Aport de grasimi de cea mai buna calitate (grasimi nesaturate din masline, avocado, nuci, alune, seminte); lipsa completa a colesterolului (alimentele de origine vegetala nu contin colesterol), corpul isi poate asigura din resurse proprii necesarul de colesterol cu conditia expunerii zilnci la soare a pielii timp de 15 minute. Lipsa grasimilor saturate (cu exceptia uleiului de palmier si de cocos, dar care, in lipsa colesterolului alimentar, nu sunt daunatoare). Aport crescut de vitamine si minerale din fructe si legume, leguminoase, cereale. Aport de glucide de calitate superioara din cereale si produse pe baza de cereale si din fructe, leguminoase. Aport crescut de fibre alimentare (nutrienti cu efecte deosebite, in special in eliminarea toxinelor din organism) prezente in legume, fructe, leguminoase si cereale. Prezenta in cantitate mare a compusilor fitochimici, substante folosite in corpul omenesc in lupta impotriva bolilor.

Medicii au ajuns la concluzia ca o alimentatie vegetariana este mai buna decat una in care se consuma si carne de animale. Parerile medicale in legatura cu acest tip de alimentatie au fost exprimate in cadrul British Medical Association: "Vegetarienii au rate mai scazute ale obezitatii, boli coronariene, hiper-tensiunii arteriale, afectiunilor intestinului gros, cancerelor si pietrelor la vezica biliara. Nivelul colesterolului este mai scazut la vegetarieni."

Organizatia Mondiala a Sanatatii a demascat faptul ca acele cantitati immense de carne ieftina, care ne-au afectat sanatatea, sunt disponibile doar datorita cresterii intensive a animalelor. S-a facut recomandarea ca terenurile agricole sa fie folosite in principal pentru cultivarea de cereale, care ar fi mult mai benefice populatiei globului, decat ca hrana animalelor crescute pentru productia de carne si produse lactate. Raportul OMS a evidentiat faptul ca, pe masura ce tarile in curs de dezvoltare se indreapta treptat spre o dieta asemanatoare celei din tarile vestice, ele tind sa aiba o incidenta tot mai mare a bolilor regasite in Occident, si anume boli de inima, cancer etc. – boli corelate, evident, cu un consum mare de carne si produse lactate.

Alimentatia vegetariana si copilul

Si daca va decideti sa deveniti vegetarieni poate va intrebati daca acest tip de alimentatie este buna si pentru copilul dumnevoastra. Elena Pridie in cartea "Copilul vegetarian" spune ca daca dieta vegetariana ar fi adoptata de copii, ei s-ar imbolnavi mai putin de bolile contemporane ce tin de stilul de viata, cum sunt bolile de inima, diabetul, hipertensiunea si cancerul.

O alimentatie sanatoasa, inca de la inceputul vietii, va constitui un bun inceput in viata pentru copii si va avea un impact pozitiv asupra lor in viitor, cu rezultate bune in ceea ce priveste sanatatea pe termen scurt si lung, greutatea corporala, nevoia de tratamente medicale si randamentul in toate domeniile vietii.

Cerealele, legumele, fructele, leguminoasele, nucile si semintele constituie alimente excelente pentru copii. Bogate in glucide complexe, proteine, fibre, vitamine si substante minerale, ele constituie temelia pentru obiceiuri alimentare care le vor influenta benefica sanatatea pe tot parcursul vietii.

Cercetarile arata ca persoanele care consuma la varsta adulta legume si fructe sunt cele ca care au consumat aceste alimente si in copilarie. Nu este niciodata prea tarziu pentru a-ti hrani copilul ca sa fie sanatos si plin de viata. Daca ii vei explica ca este bine pentru el si ii vei arata si tu ca mananci la fel ca el sansele se reusita sunt mai mari.

Nu e bine sa il obligi sa adopte dieta vegetariana daca nu vrea, trebuie sa il convingi ca asa este mai bine pentru sanatatea lui. Vei reusi sa faci asta daca il vei implica in pregatirea hranei. Incurajati-i sa va ajute la cumpararea alimentelor cat si la prepararea lor. Un copil care pune umarul la procurarea alimentelor cat si la gatirea lor, le va consuma cu mai multa placere decat unul care habar nu are ce implica prepararea hranei. Oferiti-le posibilitatea de a alege. Nu le pregatiti un singur fel mancare pe care ei il pot refuza categoric. Din doua feluri de mancare unul sigur va fi apetisant pentru ei.

Camuflati vegetalele in mancarurile despre care stiti deja ca ii plac. Asta nu inseamna sa ii pacaliti, puteti sa ii spuneti ca aveti de gand sa adaugati ceva in plus la felul lui preferat de mancare. Puneti-le in farfurie portii mici. Faceti acest lucru premeditat. Mai bine sa mai ceara decat sa fie descurajati ca nu pot manca totul. Evitati cliseul "Mananc tot din farfurie".

Fortarea copilului sa manance, sau indoparea lui constituie una dintre cele mai grave greseli pe care le pot face parintii. Mancarea nu trebuie folosita ca rasplata, nici ca pedeapsa. Ora mesei trebuie sa fie cel mai placut moment din zi pentru ei, iar parintii trebuie sa faca tot ce le sta in putere pentru a crea o atmosfera placuta la masa.

Daca v-ati hotarat sa ii asigurati o hrana vegetariana copilului dumnevoastra atunci trebuie sa perseverati in scopul propus, ca sa il duceti la indeplinire. Informatiile sunt disponibile peste tot de aceea nu va fi atat de greu sa pregatiti hrana sanatoasa pentru odrasla dumnevoastra. Nu uitati ca un copil sanatos este un copil fericit.

Cele mai citite

Parlamentarii liberali au părăsit audierea Roxanei Mînzatu pentru funcția de comisar european

Nemulțumiți de procedura de desemnare, reprezentanții PNL boicotează ședința, acuzând lipsa consultării Parlamentarii PNL au părăsit marți sala de ședință în care Roxana Mînzatu era...

Studiu Cât de bine stau orașele și cartierele din România la apă curentă și căldură?

Indexul T.R.A.I. integrează atât informații obiective, obținute din surse precum Google Traffic, Google Places, Airly și Storia, cât și părerile subiective ale peste 100.000...

Scenariu perfect pentru Sabalenka! Bielorusa domină și se apropie de locul 1 WTA la final de an

Aryna Sabalenka este foarte aproape de a-și îndeplini cel mai important obiectiv al anului, încheind sezonul pe locul 1 WTA. Bielorusa a obținut calificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă