19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăGDPRDulciurile pe stomacul gol dau peste cap glicemia

Dulciurile pe stomacul gol dau peste cap glicemia

Anca, 40 de ani: Este în regulă să consumăm dulciuri pe stomacul gol? Ador să îmi încep ziua cu o prăjitură sau cu o bucăţică de ciocolată.

Îmi dau seama totuşi că nu este cel mai sănătos mic dejun şi aş vrea să ştiu pe ce perioadă pot să fac asta? Menţionez că nu am probleme cu glicemia şi nici nu sufăr de vreo afecţiune cronică.

Cum aţi şi sesizat, nu este în regulă să vă începeţi fiecare dimineaţă cu dulciuri. Acestea cresc glicemia şi vă dau o stare de energie, dar după aceea dulciurile scad glicemia şi vă induc o uşoare stare de moleşeală.

Pe termen lung, dacă au loc oscilaţii ale glicemiei, creşte rezistenţa la insulină şi se instalează diabetul. Mai mult, o parte din glucide se transformă în trigliceride (grăsimi rele din sânge) şi asta vă predispune la boli coronariene. Mai degrabă mâncaţi dimineaţa un iaurt cu fructe şi, eventual, îl puteţi combina cu fibre. De două ori pe săptămână consumaţi iaurt cu fructe şi fibre şi, în restul zilelor, vă indic iaurtul obişnuit sau alte alimente ce pot fi consumate la micul dejun. Dacă simţiţi nevoia de ceva dulce, mai bine apelaţi la clasi­cul gem pe pâine, dar ungeţi feliile cu unt, nu cu margarină. O alegere excelentă pentru micul dejun la capitolul glucide sunt fructele.

 

Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă