20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăGDPRDie Presse: Pensia, capcana a saraciei in Romania

Die Presse: Pensia, capcana a saraciei in Romania

Criza economica si imbatranirea accentuata ingreuneaza situatia sociala in statele Europei de Est, efectele acestei evolutii demografice precare urmand sa fie resimtite in deceniile viitoare, inclusiv printre pensionarii Romaniei, scrie ziarul austriac Die Presse, citat de Agerpres.

Vasilica Stoican este o pensionara in varsta de 80 de ani, care pe vremea comunismului lucra la laboratorul unei companii chimice. Pe atunci era o tanara care nu avea nevoie de carje ca sa umble iar sentimentul ei actual este acela ca pe vremea comunismului nu o ducea chiar asa de rau, cel putin nu asa de rau ca acum. Acum, Romania a scuturat catusele dictaturii, devenind, in ciuda dificultatilor, o democratie functionala si membra a UE. Cafenelele din Bucuresti sunt pline de lume care isi etaleaza noua bunastare, o bunastare de care Vasilica Stoican nu are parte. Batrana sta intr-o locuinta intunecoasa de pe strada Berzei, in centrul capitalei, problema sa cea mai mare fiind lipsa apei si gazului, pe care nu le poate plati din pensia ei mizera.

Dupa prabusirea comunismului, multi oameni au fost trimisi la pensie in Romania, mai ales muncitori care realizau produse nesolicitate pe piata libera. Romania, la fel ca si alte tari in transformare, nu a putut investi prea mult in beneficiile pentru pensionari iar pe viitor tara isi va permite acest lucru inca si mai putin iar asta pentru ca Romania imbatraneste, mai repede decat statele din vestul Europei, asa cum constata Reiner Klingholz de la Institutul pentru Populatie si Dezvoltare din Berlin. In Romania, rata nasterilor s-a prabusit, fenomen la care se adauga emigrarea a numerosi tineri.

Efectele acestei evolutii demografice precare vor fi vizibile mai ales in deceniile urmatoare, spune Klingholz, care a participat la conferinta "The Future of Social Change 1989-2009: Visions and Perspectives after 20 Years of Transition", organizata de Fundatia ERSTE la Bucuresti si la care au fost invitati experti si reprezentanti ai ONG-urilor. Este vorba aici desigur nu doar despre demografie ci si de criza economica actuala si efectele ei asupra Romaniei si a altor tari din Europa de Est.

Vladimir Gligorov, de la Institutul pentru Comparatii Economice Internationale din Viena (WIIW) arata ca in ziua de azi este usor sa-ti pierzi locul de munca si asta fara a astepta ceva de la reteaua sociala, un domeniu in care in tarile in curs de transformare s-au facut economii, in speranta ca se va mentine cresterea economica iar piata muncii va avea grija de oameni. Aici se adauga probabilitatea ca tari precum Romania sa fie atinse mai puternic de criza decat altele, din cauza dependentei de comertul exterior. Gligorov crede insa ca, in ciuda problemelor, situatia nu este chiar asa de sumbra, mai ales daca ne gandim la scenarii de groaza anterioare, conform carora statele din Est, dat fiind impartirea in bogati si saraci, ar putea deveni o a doua America Latina.

Scenariile de tip America Latina sunt inca departe de Romania dar cu toate acestea multe persoane s-au cufundat in saracie, precum Vasilica Stoican, desi inainte nu aveau chiar o slujba de aruncat, remarca in final Die Presse.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă