23.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăGDPRDescoperire medicală: Celulele stem care le scapă pe femei de infertilitate

Descoperire medicală: Celulele stem care le scapă pe femei de infertilitate

Oamenii de ştiinţă americani au anunţat că au extras celule stem din ovarele umane şi că le-au făcut să producă ovule. Dacă demersul se verifică, rezultatele ar putea susţine o nouă modalitate de a trata infertilitatea, deşi cercetătorii sunt încă rezervaţi, relatează publicaţia New York Times.

O nouă cercetare efectuată la Spitalul General din Massachuttes arată că infertilitatea ar putea fi tratată, cu ajutorul unor celule stem care produc ovule. Cercetarea este condusă de biologul Jonathan L. Tilly, care a explicat că demersul depinde de o proteină care este folosită pentru a marca suprafaţa celulelor reproducătoare- ovule şi spermatozoizi. Folosind un aparat care sortează celulele marcate, echipa a recoltat celule reproducătoare din ovarul unui şoarece şi au arătat că celulele ar genera ovule viabile, care ar putea fi fertilizate şi ar putea produce embrioni.

Apoi, au aplicat aceeaşi metodă pe ovarele umane, pe care le-au obţinut de la şase donatoare dintr-un centru medical din Japonia, femei care sufereau de tulburări de identitate de gen. La fel ca în cazul şoarecilor, echipa a recoltat celule reproducătoare care nu ajunseseră la maturitate şi au fost crescute în laborator. Ovulele, odată re-inseminate în ovarele şoarecilor, au generat foliculi (în care se formează ovulele), iar unele au ajuns la maturitate. Dintre acestea, câteva aveau o singură pereche de cromozomi- o semnătură genetică a ovulelor şi spermatoizilor. Rezultatele au fost publicate în revista Nature Medicine.

Dr. Tilly şi echipa lui apreciază că munca lor inaugurează “o nouă etapă în domeniul reproducerii umane, care, în urmă cu zece ani, era de neconceput”.

Totuşi, cercetătorii sunt în continuare rezervaţi. Chiar dacă demersul este validat, ovulele rezultate din celulele stem nu ar fi folosite de la început pentru fertilizare, ci ar fi folosite pentru a testa efectul diferitelor medicamente. Până la folosirea ovulelor în tratamente de fertilitate este cale lungă, a explicat expertul în reproducere David Albertini, de la centrul Kansas University Medical Center.

Cele mai citite

Florin Răducioiu, amintiri despre Cupa Mondială din 1994

Florin Răducioiu a discutat despre echipa națională a României și despre perioada Campionatului Mondial din 1994. Fostul atacant al echipei AC Milan a participat...

BECC Costinești cere anularea alegerilor

Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală (BECC) nr.29 Costineşti a stabilit, seara trecută, că este necesară anularea scrutinului electoral la alegerile pentru administraţia publică locală...

SUA se pregătesc pentru un val de căldură sufocant

Vaste regiuni din centrul şi estul Statelor Unite se pregătesc pentru un val de căldură sufocant săptămâna viitoare, cu temperaturi ce ar urma să...
Ultima oră
Pe aceeași temă