28.3 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăGDPRDescoperire medicală: Celulele stem care le scapă pe femei de infertilitate

Descoperire medicală: Celulele stem care le scapă pe femei de infertilitate

Oamenii de ştiinţă americani au anunţat că au extras celule stem din ovarele umane şi că le-au făcut să producă ovule. Dacă demersul se verifică, rezultatele ar putea susţine o nouă modalitate de a trata infertilitatea, deşi cercetătorii sunt încă rezervaţi, relatează publicaţia New York Times.

O nouă cercetare efectuată la Spitalul General din Massachuttes arată că infertilitatea ar putea fi tratată, cu ajutorul unor celule stem care produc ovule. Cercetarea este condusă de biologul Jonathan L. Tilly, care a explicat că demersul depinde de o proteină care este folosită pentru a marca suprafaţa celulelor reproducătoare- ovule şi spermatozoizi. Folosind un aparat care sortează celulele marcate, echipa a recoltat celule reproducătoare din ovarul unui şoarece şi au arătat că celulele ar genera ovule viabile, care ar putea fi fertilizate şi ar putea produce embrioni.

Apoi, au aplicat aceeaşi metodă pe ovarele umane, pe care le-au obţinut de la şase donatoare dintr-un centru medical din Japonia, femei care sufereau de tulburări de identitate de gen. La fel ca în cazul şoarecilor, echipa a recoltat celule reproducătoare care nu ajunseseră la maturitate şi au fost crescute în laborator. Ovulele, odată re-inseminate în ovarele şoarecilor, au generat foliculi (în care se formează ovulele), iar unele au ajuns la maturitate. Dintre acestea, câteva aveau o singură pereche de cromozomi- o semnătură genetică a ovulelor şi spermatoizilor. Rezultatele au fost publicate în revista Nature Medicine.

Dr. Tilly şi echipa lui apreciază că munca lor inaugurează “o nouă etapă în domeniul reproducerii umane, care, în urmă cu zece ani, era de neconceput”.

Totuşi, cercetătorii sunt în continuare rezervaţi. Chiar dacă demersul este validat, ovulele rezultate din celulele stem nu ar fi folosite de la început pentru fertilizare, ci ar fi folosite pentru a testa efectul diferitelor medicamente. Până la folosirea ovulelor în tratamente de fertilitate este cale lungă, a explicat expertul în reproducere David Albertini, de la centrul Kansas University Medical Center.

Cele mai citite

OMS avertizează asupra medicamentelor pentru diabet contrafăcute

Medicamente pentru diabet contrafăcute se află în circulaţie începând din anul 2022, o problemă care afectează toate regiunile lumii, a avertizat, într-un comunicat, Organizaţia...

Ostilitățile Israel-Hezbollah alimentează temerile de extindere a războiului din Gaza

Israelul și Hezbollah au schimbat focuri de artilerie transfrontaliere, pe măsură ce temerile privind un conflict regional au crescut după ce Israelul a dezvăluit...

Un traficant din Capitală a fost prins de procurorii DIICOT în timp ce transporta 8 kilograme de canabis

La data de 20 iunie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au dispus reținerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă