20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăGDPRDelfinii si oamenii sufera de aceleasi boli

Delfinii si oamenii sufera de aceleasi boli

Delfinii si oamenii sufera de maladii similare, au relevat cercetatorii intr-un nou studiu ce ar putea contribui la crearea de noi tratamente impotriva diabetului si la prevenirea cancerului uterin sau la determinarea efectelor potentiale ale poluarii apelor de coasta asupra oamenilor. "Delfinii, ca si oamenii, sunt mamifere si regimul lor alimentar include pestii si fructele de mare pe care le consumam si noi", a declarat Carolyn Sotka, de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), principala coordonatoare a acestor studii.

Potrivit Mediafax, delfinii sunt expusi in permanenta unor pericole de mediu diverse in ocean, precum anumite alge foarte toxice ce produc acid domoic sau diversi poluanti precum PCB (policlorobifenili), aceste substante fiind interzise in Statele Unite ale Americii inca din anii '70. Asemanarile dintre delfini si oameni fac din aceste animale marine adevarate "santinele ecologice si fiziologice" importante, care pot avertiza specialistii asupra "riscurilor sanitare", a explicat Sotka.

Delfinii reprezinta astfel primul model natural de studiu pentru diabetul uman la adulti, deschizand calea catre descoperirea unui tratament eficient impotriva acestei maladii, care provoaca 5% din totalul deceselor anuale de pe glob. Potrivit acestui studiu, delfinii cu bot gros (Tursiops truncatus), specia cea mai raspandita, pot sa dezvolte in orice moment o stare fiziologica asemanatoare diabetului uman. Acest mecanism rezulta probabil din regimul alimentar al acestor cetacee, foarte bogat in proteine, insa sarac in glucide.

Faptul ca oamenii si delfinii au creiere mari, necesitand concentratii ridicate de glucoza in sange, ar putea explica motivul pentru care doua specii diferite au dezvoltat mecanisme fiziologice similare pentru a metaboliza zaharul. Aceeasi cercetatoare a reamintit faptul ca genomul delfinului a fost secventiat, permitand efectuarea multor comparatii cu cel uman. Alte indicii colectate in cadrul acestui studiu au relevat faptul ca delfinii ar putea avea si alte maladii similare celor umane asociate diabetului, precum rezistenta la insulina cu hemocromatoza (concentratie excesiva de fier in sange) sau formarea calculilor renali.

Cercetatorii sunt de parere ca oamenii au dezvoltat rezistenta la insulina in timpul ultimei ere glaciare, pentru a-si mentine o concentratie minima de glucoza in sange. In mod similar, delfinii au dezvoltat aceeasi rezistenta la insulina atunci cand stramosii lor au ales sa traiasca in mediul acvatic, in urma cu 55 de milioane de ani, trecand de la un regim bogat in glucide, pe cand erau animale terestre, la o hrana puternic proteinizata. Un alt studiu efectuat de Universitatea din Florida, prezentat, joi, la San Diego, a relevat faptul ca delfinii, ca si oamenii, pot avea infectii cu papilomavirusuri, care insa nu declanseaza in cazul lor cancerul de col uterin, ca la oameni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă