Imediat după naşterea unui bebeluş, familia şi prietenii vor să ştie trei informaţii vitale: sexul, numele şi greutatea nou-născutului. Potrivit unui articol publicat în versiunea electronică a cotidianului Daily Mail, statisticile arată că mai multe femei ca niciodată dau naştere unor mega-bebeluşi de 4,5 kilograme sau mai mult.
În anii postbelici a început trendul ascendent al greutăţii mari la naştere, fapt explicat, în principiu, de îmbunătăţirile din alimentaţie. Rezultatul a fost venirea pe lume a unor bebeluşi tot mai mari, mai sănătoşi şi mai musculoşi, astfel încât ştafeta greutăţii considerate normale la naştere s-a ridicat din 1970. Greutatea la naştere a continuat, însă, să urce, iar cercetătorii au estimat că numărul bebeluşilor cu greutate peste medie a crescut, între 1993 şi 2003, cu 20%.
Răsupunsul cercetătorilor la întrebarea de ce? Bebeluşii sunt tot mai mari la naştere pentru că şi mamele lor sunt tot mai mari. Ultimele cifre arată că peste jumătate din femeile ajunse la vâsta procreării au o greutate peste medie sau sunt obeze. Obezitatea în timpul sarcinii poate fi periculoasă atât pentru mamă cât şi pentru copil şi creşte riscul complicaţiilor.
Studii recente au arătat că greutatea mamei ar putea avea un impact atât neurologic cât şi psihologic asupra copilului după ce savanţii au efectuat experimente pe şobolani de laborator. Aceştia au descoperit că şobolanii născuţi de femele cu greutatea peste medie erau mai predispuşi să mănânce mult.
Printre factorii care cresc riscul de a naşte un făt cu o greutate peste medie se numără diabetul la mamă, obezitatea mamei, multiparitatea (mama a mai avut naşteri) mai mare de patru sau sarcina peste termen.