Dacă doriţi un aparat performant, rezistent la zgârieturi, durabil în timp şi care să vă ajute să terminaţi treaba în timp record, este bine să cunoaşteţi măsurătorile făcute de experţi.
Organizaţii de consumatori din Italia, Germania, Franţa, Belgia, Spania, Olanda, Portugalia au realizat teste comparative pe 21 de modele de fiare de călcat şi au arătat care sunt diferenţele dintre acestea. Există două feluri de fiare de călcat: modele cu aburi şi fără aburi. Pe piaţă se mai găsesc încă modele fără aburi, însă cele mai vândute sunt acelea cu aburi. La această categorie, împărţirea se face aşa: modelul clasic şi staţiile de călcat. În cazul modelelor clasice, principiul de funcţionare este simplu: fierul dispune de un rezervor în care se introduce apa, iar aceasta este transformată în aburi, ce netezesc ţesătura.
Staţiile de călcat sunt, la rândul lor, de două -feluri. Primul tip dispune de un rezervor, închis cu un capac de siguranţă, ce îi împiedică deschiderea când e sub presiune. A doua categorie dispune de un rezervor sub presiune atmosferică, ce poate fi umplut în orice moment. Utilizatorul poate călca fără să aştepte. Acest tip de staţie de călcat se mai numeşte şi staţie sau sistem de călcat cu autonomie nelimitată. Sistemele de călcat cu rezervor sub presiune atmosferică sunt printre cele mai răspândite modele de pe piaţă, fiind o inovaţie de peste 10 ani. Nu în ultimul rând, tendinţele de pe piaţa fiarelor de călcat sunt spre utilizarea intensă a staţiilor de călcat, în detrimentul celor simple, cu aburi. Sunt căutate în special staţiile de călcat cu autonomie nelimitată.
Astfel, majoritatea marilor producători de electrocasnice dezvoltă tehnologii pentru un călcat uşor. Totodată, vor să implementeze călcatul direct la modelele de maşini de spălat sau de uscat rufe. De altfel, există modele de maşini de spălat sau de uscat rufe care dispun deja şi de funcţia de călcat.
În tabelul cu rezultate sunt cuprinse următoarele criterii: metoda de autocurăţare, măsurătorile efectuate de laborator, performanţele modelului testat, rezistenţa la zgârieturi, durabilitatea, uşurinţa utilizării şi rezultatul total, atât în simboluri, cât şi în procente. Majoritatea acestor criterii însumează, la rândul lor, alte criterii de testare, explicate mai jos.
Principalele criterii
Autocurăţarea
Cel mai des călcarea este îngreunată de urmele de murdărie de pe talpă. La modelele cu autocurăţare talpa se curăţă singură, iar alunecarea rămâne perfectă. Tehnologia ce stă la baza sistemului de autocurăţare este o combinaţie între stratul cu care este acoperită talpa şi temperatură. Sub şoc termic murdăria este transformată în aburi şi e îndepărtată. Măsurătorile făcute de laborator verifică dacă ceea ce pretinde producătorul este adevărat. Greutatea cu rezervorul gol, lungimea cablului electric, lungimea furtunului pentru vapori şi capacitatea rezervorului au fost măsurate, iar rezultatele sunt în tabel. Măsurători complexe pe www.apc-romania.ro.
Rezistenţa la zgârieturi
Modelul testat este frecat cu -diferite materiale abrazive în aceleaşi condiţii de testare, iar în funcţie de zgârieturile care apar, modelul primeşte note. Acestea se -însumează şi se face -media. -Dacă doriţi un model care se zgârie greu consultaţi tabelul şi faceţi alegerea optimă.
Performanţele în călcare şi timpii necesari
Performanţele modelului testat se compun din măsurători şi teste practice. Măsurătorile verifică ceea ce producătorul declară, cu privire la cantitatea de abur realizată într-un minut, atât în poziţie verticală pe ţesătură, cât şi în aer, dacă e cazul. Testele practice vizează performanţele modelului în ceea ce priveşte călcarea şi timpii necesari pentru călcarea a trei articole. Pentru acest criteriu de testare se folosesc aceleaşi tipuri de ţesături, spălate în prealabil la aceeaşi temperatură şi cu acelaşi program, folosindu-se acelaşi tip de detergent. Se folosesc o cămaşă, o pereche de pantaloni şi o faţă de masă. Timpul necesar pentru călcarea celor trei articole este calculat.
Durabilitatea
aceasta însumează următoarele criterii de testare: vizibilitatea nivelului de apă, uşurinţa umplerii rezervorului, manevrabilitatea, riscul de atingere a părţii încălzite a fierului de călcat, depozitarea, utilizarea butoanelor şi controlul temperaturii, alunecarea pe ţesătură la diferite temperaturi. Rezultatul total îl regăsiţi în tabel. Verificaţi tabelul la acest criteriu de testare, dacă doriţi un model uşor de manevrat şi utilizat.
Uşurinţa utilizării
Aceasta însumează următoarele criterii de testare: vizibilitatea nivelului de apă, uşurinţa umplerii rezervorului, manevrabilitatea, riscul de atingere a părţii încălzite a fierului de călcat, depozitarea, utilizarea butoanelor şi controlul temperaturii, alunecarea pe ţesătură la diferite temperaturi. Verificaţi tabelul la acest criteriu de testare, dacă doriţi un model uşor de manevrat şi utilizat.
RECOMANDĂRILE APC
PHILIPS GC8420 şi TEFAL EXPRESS anti-calc GV7250 – Au obţinut punctajul cel mai mare la rezultatul total şi sunt recomandate de APC România.
PHILIPS GC8420 – a obţinut cel mai mare punctaj la criteriul de testare durabilitate.
TEFAL EXPRESS anticalc GV 7250 – A obţinut cel mai mare punctaj la rezistenţa împotriva zgârieturilor şi un punctaj foarte bun la rezistenţa utilizării.
ROWENTA FOCUS DZ5110 – A obţinut cel mai mare punctaj la rezultatul total dintre modelele de fiare de călcat clasice cu aburi, fiind modelul cel mai recomandat de APC România.
PHILIPS Energycare GC3620 – A obţinut următorul punctaj bun pentru un model de fier de călcat cu aburi .