1.7 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăGDPRCum să scoţi petele de sânge de pe haine

Cum să scoţi petele de sânge de pe haine

Sunt o mulţime de mici accidente prin care îţi poţi păta hainele, iar una dintre cele mai greu de scos pete este cea de sânge. Totuşi, dacă ţi-ai murdărit de sânge una dintre piesele vestimentare preferate, nu e cazul să disperi şi să o arunci la gunoi sau să o transformi în haină de casă. Cu răbdare şi atenţie, poţi scoate chiar şi această pată, potrivit site-ului ehow.com.

Şterge imediat locul cu un prosop uscat de hârtie, din centrul petei înspre exterior, şi apasă uşor, ca murdăria să se impregneze în prosop. Dacă este un articol ce trebuie curăţat chimic, nu te apuca să cureţi pata şi du haina cât poţi de repede la curăţătorie. Încercând să scoţi singur sângele de pe un astfel de articol, poţi cauza pagube ireversibile asupra ţesăturii, iar cei de la curăţătorie nu vor mai putea să rezolve nimic.

Combină o lingură de detergent de rufe sau soluţie de pete cu o ceaşcă de apa oxigenată într-un bol mic. Un alt amestec bun este amoniacul şi apa. Înmoaie o cârpă curată în soluţie, stoarce-o şi apoi curăţă delicat locul pătat.

Uită-te pe instrucţiunile de spălare de pe eticheta materialului. Vezi dacă haina are nevoie de tratament special.

Setează temeperatura pe apă rece şi lasă obiectul vestimentar să se usuce natural, dacă materialul permite spălarea la maşină. Poţi folosi un produs suplimentar de pre-spălare, pentru curăţarea petelor.

Spală delicat de mână cu un detergent pentru rufe sensibile, dacă haina nu se poate introduce în maşina de spălat, apoi clateste cu apă rece.

Nu folosi uscătorul şi nu supune pata la căldură până nu a fost complet îndepărtată. Întinde rufele pe sârmă. Căldura poate face pata să se fixeze în ţesătură dacă nu a ieşit la prima încercare. Dacă o usuci natural şi rămâne tot patată, încă mai ai opţiunea să o duci la curăţătorie.

Nu încerca aceste soluţii pe lenjerie, mătase sau lână. Poţi lăsa pete aproape imposibil de scos. Materialele care necesită curăţare chimică implică o atenţie sporită, pentru că nu ai de unde să ştii cum au fost colorate sau tratate. Dacă încerci să cureţi singur aceste piese poţi să faci hainele să intre la apă, să se decoloreze sau să faci alte pete ciudate. Decât să le strici, mai bine mergi cu ele la spălătorie în cazul în care ai ai dubii în privinţa materialului.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

România condamnă încălcările spațiului aerian: Reacție la atacurile rusești de lângă județul Tulcea

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un comunicat în care condamnă "atacurile iresponsabile ale forțelor ruse care încalcă toate normele dreptului internațional", după ce...

Bob Dylan, legenda muzicii folk și rock, și-a deschis cont oficial pe TikTok

Bob Dylan, legenda muzicii folk și rock, și-a deschis cont oficial pe TikTok chiar cu câteva zile înainte ca platforma să fie interzisă în...

FCSB nu-l crede pe Luis Phelipe! Absența brazilianului, pusă sub semnul întrebării

Luis Phelipe, mijlocașul brazilian de 23 de ani al FCSB, riscă o sancțiune severă după ce a lipsit nejustificat de la cantonamentul de iarnă...
Ultima oră
Pe aceeași temă