25.7 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăGDPRCum să scapi de transpiraţia excesivă

Cum să scapi de transpiraţia excesivă

Injecţiile cu toxină botulinică se pot face în zonele în care glandele sudoripare sunt prea active, precum palme, tălpi, axile sau scalp, şi nu sunt periculoase.

Persoanele care trans­piră excesiv pot scăpa de disconforturi dacă fac injecţii cu toxi­nă botulinică în zonele unde transpiră cel mai mult, mai puţin în zona feţei, pentru că ar cauza o reducere a mişcării musculare. Toxina botulinică reduce secreţia sudoripară scoţând din circuit glandele sudoripare. Substanţa „se leagă” de terminaţiile nervoase care ajung la glandele sudoripare şi anulează impulsul nervos care determină sudoraţia. „Practic, sudoraţia este blocată nu prin obstrucţia canalului de evacuare, cum fac antiperspirantele, ceea ce predispune la acumularea temporară a transpiraţiei în interiorul glandei, ci se reduce însăşi cantitatea de transpiraţie produsă de către glande”, explică Mircea Tampa, medic dermato-venerolog la Spitalul Scarlat Longhin din Bucureşti.

Medicul mai spune că blocarea secreţiei sudoripare pe zone limitate, cum ar fi palmele sau axilele, nu este dăunătoare pentru organism, întrucât acţionează pe zone limitate şi nu conduce la acumularea de toxine în organism. „La persoanele care transpiră foarte mult putem vorbi despre o suprastimulare a glandelor sudoripare prin intermediul sistemului nervos vegetativ. Fibrele nervoase ce ajung la glandele sudoripare descarcă în exces la nivelul acestora o substanţă ce stimulează glandele sudoripare”, spune Mircea Tampa.

Tratament între 150 şi 500 euro

De obicei, toxina botulinică se injectează în maximum două zone la o primă şedinţă. O altă zonă poate fi injectată după două săptămâni. „Se face o diluţie recomandată în funcţie de zonă pe fiecare centimetru pătrat. Efectul apare în 4-12 zile şi ţine de la trei la şase luni”, explică Mihaela Leventer, medic dermatolog la clinica Dermastyle din Bucureşti. Manevra se poate face atât în clinicile private, la un preţ ce poate ajunge la 500 de euro, cât şi în spitalele de stat, caz în care pacientul trebuie să îşi procure substanţa din fonduri proprii. „Casa de Asigurări nu decontează toxina botulinică.

Nu la fel stau lucrurile în alte ţări. Într-un stagiu de pregătire pe care l-am efectuat în Atena anul acesta, am observat că acolo injectarea de toxină botulinică este suportată de casa de asigurări pentru persoanele cărora transpiraţia excesivă le afectează calitatea vieţii”, spune Mircea Tampa. Costurile în spitalele de stat variază în funcţie de cantitatea de substanţă utilizată. De exemplu, pentru trans­piraţia axilară exagerată, costul substanţei este în jur de 150 euro pentru fiecare dintre axile.

Bicarbonatul de sodiu, soluţia băbească

Persoanele care vor alternative la produsele din magazine, farmacii sau clinici pot folosi cu încredere bicarbonatul de sodiu pentru îndepărtarea mirosului neplăcut. „Transpiraţia este inodoră. Mirosul neplăcut este cauzat de prezenţa bacteriilor din vecinătatea glandelor sudoripare, care schimbă compoziţia transpiraţiei. Bicarbonatul este foarte eficient şi neutralizează acizii organici apăruţi ca urmare a acţiunii bacteriilor”, explică Mircea Tampa.

Nu aplicaţi deodorantul imediat după epilare

Persoanele cu pielea sensibilă trebuie să evite produsele care conţin alcool sau paraben, care pot cauza iritaţii.Deodorantele şi antiperspirantele nu se aplică imediat după epilare, deoarece porii sunt deschişi şi pot apărea inflamaţii.

Dacă deodorantul sau antiperspirantul produce mâncărimi sau iritaţii la aplicare înseamnă că este prost tolerat şi trebuie înlocuit imediat, pentru că poate produce alergii sau dermatite cronice, ce pot persista toată viaţa.

La recomandarea medicului dermatolog, puteţi folosi pudre antiperspirante, preparate în farmacie după reţete personalizate.

Cele mai citite

Servicii medicale gratuite pentru câinii și pisicile aflate pe străzile din Capitală

Consiliul Județean Ilfov, prin Direcția Protecția Animalelor, a încheiat un parteneriat benefic pentru comunitate cu organizația internațională de protecție a animalelor Humane Society International/Europe....

Rusia lovește orașul ucrainean Kosteantînivka: 3 morți și 3 răniți

Un atac rusesc asupra oraşului Kosteantînivka a ucis trei persoane şi a rănit alte trei. Acesta a vizat atât un bloc de locuinţe, cât...

Maramureș: Un incendiu de vegetație uscată a necesitat trimiterea a două aeronave militare C-27J Spartan

Un incendiu de vegetaţie uscată pornit pe păşunea dintre localităţile maramureșene Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure şi scăpat de sub control s-a extins,...
Ultima oră
Pe aceeași temă