-2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăGDPRCum să ai un zâmbet strălucitor

Cum să ai un zâmbet strălucitor

O bună igienă orală nu numai că îţi va asigura un zâmbet strălucitor şi o înfăţişare mai plăcută, dar te va scăpa şi de alte afecţiuni, precum cele cardiace sau disfuncţiile erectile.

Pe lângă periajul zilnic, folosirea aţei dentare şi vizita periodică la stomatolog, renunţă la obiceiurile care îţi pătează dantura – consumul de cafea şi vin roşu, dar şi fumatul şi fă câteva mici schimbări ale dietei şi stilului tău de viaţă.

Bea mai mult ceai

Antioxidanţii conţinuţi de plantele de ceai sunt benefici pentru gingii. Ceaiul negru şi cel verde au în componenţă polifenoli, compuşi care previn depunerea plăcii şi micşorează şansele producerii cariilor şi problemelor gingivale. În plus, ceaiul elimină respiraţia urât mirositoare, pentru că reduce dezvoltarea bacteriilor care provoacă acest efect. Multe ceaiuri conţin şi fluor, care protejează smalţul dentar.

Protejează-ţi zâmbetul când mergi la piscină

Apa din piscină, care conţine clor în exces, poate eroda smalţul şi pătează dantura, potrivit unui studiu recent. Dacă înoţi frecvent, ia-ţi periuţa de dinţi cu tine şi spală-te pe dinţi cu o pastă care conţine fluor imediat ce ieşi din bazin, mai ales dacă îţi petreci în apă mai mult de o oră.

Sărutul ţine cariile departe

Un sărut măreşte nivelul de salivă din gură şi în acest fel dinţii se curăţă de bacteriile care pot produce cariile, potrivit Academiei de Stomatologie Generală din SUA. Dacă însă nu ai un partener, nu-ţi face griji. Guma de mestecat fără zahăr cu xylitol este un înlocuitor perfect, care îţi va menţine dantura imaculată.

Nu te spăla pe dinţi după ce ai băut suc

Imediat după ce consumi băuturi dulci, acidul, combinat cu acţiunea abrazivă a pastei de dinţi, poate eroda smalţul dentar. Pentru a-ţi proteja dantura împotriva compuşilor caustici din suc, bea apă sau mestecă gumă, şi abia apoi spală-te pe dinţi. Este indicat să urmezi aceeaşi rutină şi dacă suferi de arsuri la stomac, care menţin ridicată aciditatea din gură.

Ia doza zilnică de calciu şi vitamina C

Oamenii care consumă mai puţin de 60 miligrame de vitamina C pe zi (o portocală conţine peste 80 de miligrame) sunt mai predispuşi să aibă probleme cu gingiile decât cei care iau 180 mg sau mai mult, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din New York. Prin urmare, adaugă în dieta ta, la micul dejun, un suc de portocale proaspăt stors.

În plus, ai grijă să consumi cel puţin 1000 miligrame de calciu pe zi, pentru a-ţi proteja atât oasele, cât şi dinţii. Poţi să iei suplimente alimentare care să acopere nevoile de calciu ale organismului, dar cel mai indicat este să obţii calciul din alimentaţie. Un pahar de 220 de mililitri de lapte, un iaurt mic sau 50 de grame de brânză conţin, fiecare, 300 de miligrame de calciu.

Consumă carbohidraţi doar în timpul meselor

Alimentele care nu sunt dulci, precum chipsurile de cartofi sau cornurile din făină integrală pot fi la fel de dăunătoare pentru dinţi şi gingii ca o prăjitură cu ciocolată, pentru că toţi carbohidraţii se descompun în zaharuri simple. Acestea sunt, în final, convertite de bacteriile din gură în placă, un reziduu lipicios responsabil în principal pentru problemele gingiilor şi producerea cariilor.

În loc să consumi carbohidraţi la gustări, mănâncă astfel de alimente doar în timpul meselor. Mai multă mâncare produce salivă în cantitate mai mare şi astfel se îndepărtează particulele de mâncare care se pot lipi de dinţi.

Un sărut măreşte nivelul de salivă din gură şi în acest fel dinţii se curăţă de bacteriile care pot produce cariile, potrivit Academiei de Stomatologie Generală din SUA.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă