10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăGDPRCum pune ambrozia Europa pe jar

Cum pune ambrozia Europa pe jar

La nivel local, naţional şi internaţional trebuie aplicate măsuri drastice pentru eliminarea unei plante considerate extrem de periculoase pentru sănătatea publică, şi anume ambrozia. În Franţa a fost creat chiar un comitet parlamentar însărcinat cu această chestiune. Mesajul celor trei deputaţi care sunt la originea acestei iniţiative este clar: ambrozia se răspândeşte tot mai mult în Franţa şi Europa şi, în consecinţă, trebuie distrusă, scrie săptămânalul Le Point, citat de Agerpres.

Ambrozia este o plantă invazivă originară din America de Nord, care s-a dezvoltat în diferite regiuni. Este foarte răspândită în sud-estul Franţei, mai ales pe Valea Ronului. Specialiştii afirmă că planta, al cărei polen extrem de alergogen, a invadat o zonă care se întinde de la Bordeaux la Bucureşti. Numai câteva particule de polen pe metru cub de aer pot genera reacţii la persoanele sensibile: rinite, conjunctivite, simptome respiratorii, precum tusea şi traheita, şi uneori urticarii sau eczeme. În 50 % dintre cazuri, alergia la ambrozie poate duce la apariţia astmului sau agravarea acestei boli.

Iniţiativa deputaţilor de mobilizare împotriva ambroziei a provocat reacţii dure din partea Asociaţiei franceze pentru studiul speciilor de ambrozie (AFEDA). Alergologul Chantal Déchamp, preşedintă fondatoare a AFEDA, este prima din Franţa care s-a ocupat de această chestiune, din 1978. Ea afirmă că în comunicatul deputaţilor este o eroare: se spune acolo că „în ţara noastră, mai ales în zonele invadate de ambrozie, un procent de 6 – 12 % din populaţie ar fi afectat de această plantă extrem de alergogenă”. Ea spune că aceste cifre sunt false: „În zonele poluate în care doi dintre dumneavoastră locuiţi, peste 20 % din populaţie este afectată de ambrozie”.

Poziţiile sunt divergente şi în legătură cu reperarea plantelor. Se ştie că ambrozia se dezvoltă în medii deschise, precum şantierele, terenurile lăsate în paragină, dar şi în marile culturi, mai ales în cele de floarea soarelui. Deputaţii vor redactarea unei hărţi naţionale, care să fie actualizată în fiecare an, care să permită o mai bună supraveghere a acestei plante şi stabilirea acţiunilor de combatere a ei, adaptate fiecărei zone, precum şi stabilirea unei reglementări naţionale de combatere a ambroziei.” AFEDA reaminteşte că a pus la punct o metodă de detectare a ambroziei prin satelit care permite depistarea acestei plante care creşte foarte repede în luna iulie şi trebuie deci eliminată într-un interval foarte scurt. Deci, hărţile sunt inutile, potrivit asociaţiei.

Cele mai citite

Gigi Becali, reacție după decesul tatălui lui Adrian Șut. „Și mie mi-a murit tatăl. A murit, l-am îngropat, la revedere”

Gigi Becali, patronul FCSB, a avut o reacție controversată în legătură cu absența mijlocașului Adrian Șut, care și-a pierdut recent tatăl. Gigi Becali, reacție controversată Becali...

O româncă din Brașov e agentul imobiliar pentru Messi! „Lucrăm împreună de peste 10 ani”

Andrada Manta, o româncă stabilită în Spania, este agent imobiliar și unul dintre clienții săi de renume este celebrul fotbalist argentinian Lionel Messi. Andrada Manta,...

Bătălie pe fonduri din PNRR: Cine sunt câștigătorii cursei de 400 milioane de euro

Peste 40 de fonduri de investiții au aplicat, iar 11 au fost selectate Bugetul total din PNRR alocat fondurilor de investiţii este de 400 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă