» Desfiintarea specialitatii de ortopedie pediatrica in urma cu trei ani condamna mii de copii cu afectiuni ale oaselor la o viata chinuita.
» In tara au mai ramas 20 de chirurgi care practica strict ortopedie pediatrica. Ei se confrunta cu o avalansa de boli ortopedice la copii, de cauze genetice, cu malformatii foarte grave.
O mie de copii din toate colturile tarii care sufera de boli ortopedice extrem de grave sunt operati anual la Clinica de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica de la Spitalul "M. Curie" din Capitala. Cei doi chirurgi care au mai ramas sunt sufocati de avalansa de cazuri, din ce in ce mai multe si mai grave. "Facem 10 operatii pe zi. Am avea nevoie de sase medici pentru a face fata situatiei. De patru ani nu am mai avut in pregatire nici un medic rezident", a explicat prof. dr. Gheorghe Burnei, seful sectiei. Raul a fost facut prin aplicarea Ordinului 1044/2006 al fostului ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu, ordin care prevedea asimilarea unor anumite specialitati medicale. Astfel, ortopedia pediatrica a disparut (ca sistem de pregatire a rezidentilor), fiind absorbita de ortopedia pentru adulti.
15 tineri specialisti
"Copiii nu sunt niste adulti in miniatura, ei au o patologie specifica departe de a fi asemanatoare adultului. Un tanar medic format in scoala de ortopedie de adulti face un singur an de rezidentiat in ortopedie pediatrica dintr- un total de sase ani. si asta, in conditiile in care avem de-a face cu malformatii congenitale grave, cu traumatisme specifice varstei", a explicat dr. Catalin Dumitrescu, de la Sectia de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica a Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu". Prof. Burnei a explicat ca, "in realitate, acel an de pregatire este doar pe hartie, pentru ca in nici un centru universitar nu s-au prezentat rezidenti din ortopedia de adulti care sa faca stagiul de ortopedie pediatrica. Pentru pregatirea unui rezident in ortopedia pediatrica sunt necesari cinci ani de ortopedie pediatrica, si nu unul".
La nivelul tarii au mai ramas aproximativ 20 de chirurgi si 15 tineri care au fost pregatiti in rezidentiat in perioada in care specialitatea era recunoscuta oficial de minister. "Specialitatea de ortopedie pediatrica are o specificitate legata de varsta, tipul de leziune, tipul de malformatie si cu medicamente toate acestea nu se pot rezolva", a mai subliniat doctorul Burnei. La Spitalul Budimex, adresabilitatea din ce in ce mai mare duce la riscul intreruperii activitatii medicale din cauza lipsei de personal specializat si a suspendarii liniei de garda. In disperare de cauza, medicul Gheorghe Burnei a trimis un memoriu ministrului Sanatatii, Ionut Bazac, pentru reinfiintarea acestei specialitati cu traditie in Romania, de care depinde destinul atator copii bolnavi. "In Romania, necesitatea existentei acestei specialitati este demonstrata atat de adresabilitatea clinicii noastre, cat si de dificultatea patologiei pe care o tratam.
Statutul de clinica universitara ne obliga a ne preocupa de viitorul acestei specialitati intrucat aici ajung cazurile grave de ortopedie ce nu pot fi rezolvate in restul tarii. Lipsa medicilor rezidenti in ortopedie pediatrica face imposibila mentinerea nivelului actual de performanta si activitate", arata in memoriul sau prof. dr. Gheorghe Burnei.
Necroza la femur
Cele 25 de paturi de la etajul al doilea unde functioneaza aceasta clinica sunt pline pana la refuz. "Am avea nevoie de 60 de paturi. Insa pericolul cel mai mare este ca nu vor mai fi medici specialisti sa trateze aceste cazuri", a explicat prof. dr. Gheorghe Burnei. In saloane, mamele dorm impreuna cu copiii bolnavi in acelasi pat. Aici mananca, aici isi spala lucrurile, aici se roaga, aici plang. Lacrimile lor se amesteca cu cele ale micutilor bolnavi. Singura lor speranta sta in Dumnezeu si medic. In ei isi pun toata nadejdea vindecarii. Povestile fiecaruia sunt cutremuratoare. Sunt o dovada vie de cata nevoie au de medici bine pregatiti. Sebi, un baietel dintr-un sat oradean, este tintuit in pat de o bucata groasa de ghips care ii acopera tot piciorul stang, inclusiv soldul. Palid, abia vorbeste. A fost operat pentru ca suferea de necroza de cap femural. "Suntem aici de doua luni.
Am fost la spitalele din Timisoara si Oradea. Primul chirurg a vazut ca piciorul era mai scurt decat celalalt. Copilul avea o infectie grava la articulatia soldului. Chirurgul pediatru mi-a spus sa am rabdare, ca se va face bine, dar dupa tratament nu i-au trecut durerile. "Am ajuns aici, in sfarsit", ne-a spus mama lui Sebi. Marius, operat de mai multe ori de boala oaselor de sticla (a suferit peste o suta de fracturi), va trece din nou printr-o incercare. El are toracele in forma de "turn" si aceasta malformatie trebuie indreptata. Baietelul isi doreste sa traverseze singur raul din satul lui, si nu in bratele parintilor.
Cazuri pierdute
Aproape toti copiii au in comun aceeasi poveste: sunt pasati intre medici fara specialitate in ortopedie pediatrica prin spitalele din tara. De multe ori, diagnosticul sau tratamentul aplicat gresit ii nenorocesc pe viata. Cazul bebelusului de la Galati este un exemplu recent, dar, din fericire, fractura de femur a fost rezolvata de medicul Burnei. "Cazurile vechi, neglijate si ajunse imposibil de operat, au solicitat plecari in strainatate, dar din lipsa de fonduri nu au putut ajunge acolo.
Acesti copii au fost salvati in tara la clinica noastra", a adaugat prof. Burnei. Munca de ortoped pediatru presupune ingrijirea unei categorii aparte de pacienti si aceste cazuri nu pot fi operate in clinicile de adulti. Boala oaselor de sticla (maladia Lobstein), displazii (lipsa) de femur, de fragmente din tibie, scolioze congenitale idiopatice peste 80 de grade, diformitati grave ale piciorului, tumori maligne osoase, deformari din paralizii cerebrale sunt cele mai grele afectiuni ale copiilor.
» INVATATURA CRESTINA
Suferinta unui copil bolnav se rasfrange in special asupra parintilor. Invatatura crestina ne arata ca orice rau nemarturisit si pentru care nu exista nici un regret va fi platit intr-un fel sau altul. "Consecinta raului se revarsa fie asupra autorului, fie asupra celui care urmeaza, pentru ca el primeste informatia de la cel care a fost inainte, de la parinti sau de la bunici. In acest mecanism sta taina acestor necazuri genetice", a explicat parintele Adrian de la Biserica "Razvan". Elementul de baza al creatiei, al materiei, este celula. "Fiecare dintre noi are o anumita amprenta a acestor structuri celulare care s-au transmis pe ceea ce noi numim ADN si ARN. Pana la urma, celula primeste o informatie, o utilizeaza si o transmite.
Raul a aparut in creatie ca manifestare a liberei vointe, a liberului-arbitru. Ca efect al activitatii negative apar in viata noastra necazurile, bolile si in final moartea. Iisus Hristos vine cu un mecanism extraordinar care pune in contrapondere efectul raului cu binele pe care il savarsesti, in primul rand, prin marturisirea pacatului si dorind sa nu-l mai repeti. De-a lungul unei vieti exista multe rele nemarturisite. Ramane efectiv concluzia: am facut un rau si nu am compensat. Raul nu sufera sa existe in afara materiei si se combina cu partea materiala care este mai slaba."