Iubitorii si mai ales iubitoarele de dulciuri ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a se infige intr-un corn cu ciocolata. Si asta pentru ca zaharul in exces duce la aparitia ridurilor. Potrivit lui Leslie Baumann, specialist in dermatologie consultat de Yahoo, odata ajuns in organism, zaharul declanseaza un proces natural numit glicare, aceeasi reactie chimica ce are loc atunci cand carnea este gatita si isi schimba culoarea, devenind bruna.
Acest zahar care intra in reactie cu tesuturile are efect asupra elastinului si colagenului, doua substante de care pielea are nevoie pentru a ramane supla si elastica. Potrivit ziare.com, tot zaharul are efect asupra rinichilor, creierului si a altor organe vitale. Dintr-un studiu aparut in 2007, in British Journal of Dermatology, reiese ca efectele zaharului asupra pielii incep sa se arate de pe la 35 de ani, devenind mai pronuntate odata cu trecerea anilor.
De vina nu sunt doar sucurile dulci sau bomboanele; la fel de vinovata este si mancarea cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi painea alba, pastele si cartofii, acestea fiind usor convertite in zaharul care ajunge in sange. De parca nu ar fi de ajuns, zaharul face ca pielea sa fie mult mai sensibila la soare, cel din urma nefacand decat sa accelereze procesul de glicare.
Antioxidantii sunt insa un aliat in lupta cu acest proces. Aceste substante lupta cu radicalii liberi cauzati de expunerea la soare, prevenind formarea ridurilor. Surse excelente de antioxidanti sunt rosiile si strugurii. Acestea pot fi folosite si ca masca, cu 30 de minute inainte de expunerea la soare.