17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăGDPRConsumul excesiv de băuturi carbogazoase favorizează comportamentele agresive ale tinerilor

Consumul excesiv de băuturi carbogazoase favorizează comportamentele agresive ale tinerilor

Un grup de cercetători americani au descoperit că un consum ridicat de băuturi carbogazoase răcoritoare în rândul adolescenţilor determină un comportament agresiv, conform dailymail.co.uk.

Potrivit unui studiu publicat de „Injury Prevention”, adolescenţii care consumă cel puţin o cutie de băuturi carbogazoase răcoritoare pe zi, sunt mai înclinaţi spre atitudini violente. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.878 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani de la 22 de şcoli din Boston, Massachusetts.

Tinerii au fost grupaţi în două categorii: cei care consumă până la patru cutii pe săptămână şi cei care consumă peste cinci cutii pe săptămână. O treime dintre participanţii la studiu s-au situat în categoria consumului ridicat.

Au fost întrebaţi despre comportamentele recente sau despre atitudini violente faţă de prieteni sau rude şi dacă purtau pistoale sau cuţite. Aproximativ 23% dintre cei care consumă o cutie de răcoritoare sau niciuna au răspuns că purtau arme în mod obişnuit, iar proporţia a ajuns la 43% în rândul celor care consumă peste 14 cutii pe săptămână.

15% dintre cei care consumă cantităţi mici de răcoritoare carbogazoase au manifestat comportamente violente faţă de prieteni, în timp ce procentul celor care consumă cel puţin 14 cutii de astfel de răcoritoare depăşeşte 27%.

În concluzie, cercetătorii au afirmat că adolescenţii care preferă băuturile carbogazoase răcoritoare au între 9% şi 15% mai multe şanse de a manifesta comportamente violente.

Medicul care a condus aceste cercetări, Sara Solnick, de la Universitatea din Vermont a declarat că există o asociere puternică între băuturile carbogazoase şi actele de violenţă.

„Ar putea exista o relaţie directă cauză-efect, poate din cauza conţinutului de zahăr sau cafeină din aceste băuturi, sau pot exista alţi factori, încă neanalizaţi, care să provoace un mare consum de răcoritoare carbogazoase şi agresiune”, a mai spus Sara Solnick.

 

Cele mai citite

Rusia lovește orașul ucrainean Kosteantînivka: 3 morți și 3 răniți

Un atac rusesc asupra oraşului Kosteantînivka a ucis trei persoane şi a rănit alte trei. Acesta a vizat atât un bloc de locuinţe, cât...

Rețea internațională de clonare de carduri, destructurată de autoritățile judiciare române și americane

Anchetatorii româno-americani au colaborat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi...

Un pod peste Tisa de la granița cu Ucraina intră în reparații capitale

Podul peste Tisa intră în reparaţii. De luni vor fi restricţii, timp de 30 de zile, între orele 10.00-15.00. În baza studiilor făcute de către...
Ultima oră
Pe aceeași temă