30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăGDPRConsumul de droguri în România, în creştere

Consumul de droguri în România, în creştere

Consumul de droguri în rândul populaţiei României cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani este în creştere, inclusiv la consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive – etnobotanice, relevă Raportul naţional privind situaţia drogurilor 2011 prezentat marţi de către directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), chestor Sorin Oprea, scrie Agerpres.

Raportul se bazează pe un studiu realizat la nivel naţional de către ANA în 2010 comparativ cu cel din 2007. Conform acestuia consumul de droguri a crescut de la 1,7% în 2007 la 4,3% în 2010.

Din datele prezentate de oficialul ANA rezultă că cel mai consumat drog este cannabisul (1,6%), urmat de ecstasy (0,7%), heroină (0,3 %) şi cocaină (0,3%).

Numărul estimat de consumatori de droguri în Bucureşti este 18.297 în comparaţie cu anii anteriori observându-se o uşoară creştere.

Din cele 2163 de persoane care au beneficiat anul trecut de tratamentul pentru consumul de droguri şi plante etnobotanice, 64,2% au primit asistenţă în regim de internare, 35,2 % ambulatoriu şi restul în regim de detenţie. Deşi drogul principal pentru care s-a solicitat asistenţă în 2010 a fost din categoria opiacee se observă o creştere explozivă a consumului de etnobotanice, explicaţia fiind preţul relativ mult mai mic şi accesibilitatea mult mai mare a acestora.

Din acelaşi raport mai rezultă că în 2010 prevalenţa bolilor infecţioase asociate consumului de droguri în rândul consumatorilor indică o tendinţă de creştere uşoară pentru HVB (13,1%) şi pentru HIV (4,1%).

Cât priveşte decesele asociate consumului de droguri, pentru al doilea an consecutiv raportarea nu se mai rezumă doar la Bucureşti aceasta fiind extinsă la nivel naţional. În 2010 s-au înregistrat 34 de cazuri (33 în Capitală şi unul în judeţul Ilfov) şi 15 cazuri de decese indirecte (12 în Bucureşti şi 3 în Constanţa).

Cu privire la consumul de droguri în penitenciar, conform datelor furnizate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, anul trecut a crescut numărul deţinuţilor care s-au declarat la încarcerare ca fiind consumatori de droguri. De observat este faptul că în perioada 2001-2010 s-a produs, practic, o dublare a numărului de deţinuţi consumatori de droguri în momentul încarcerării lor, de la 1065 la 2043. Aceasta în condiţiile în care în aceeaşi perioadă s-a produs o înjumătăţire a numărului de deţinuţi (de la 50.035 la 26.721).

Se constată că în ultimii ani heroina ocupă primul loc în topul preferinţelor de consum, urmată de cannabis şi cocaină.

Raportul naţional privind situaţia drogurilor 2011 analizează date referitoare la cererea şi oferta de droguri în România în 2010, politicile naţionale şi legislaţia în domeniu precum şi tendinţele şi evoluţiile înregistrate în ultimii ani

Cele mai citite

Șefii apărării din Rusia și din SUA au stabilit primele dialoguri

Șefii apărării din SUA și Rusia, Lloyd Austin și Andrei Belousov, au vorbit ieri la telefon, într-un dialog neobișnuit între cele două mari puteri...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...
Ultima oră
Pe aceeași temă