3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăGDPRComportamentul, semnal de alarma pentru tulburari psihice

Comportamentul, semnal de alarma pentru tulburari psihice

» Ultimele studii arata ca si copiii pot fi nefericiti, fara sa poata simti bucuria de a trai. O serie de simptome aparute la varste fragede trebuie sa reprezinte pentru parinti semnale de alarma, astfel incat sa-i orienteze spre medicul psihiatru pediatru.

Copiii nefericiti prezinta mai multe riscuri de a suferi, la maturitate, de probleme de sanatate permanente sau chiar handicapuri severe, se arata intr-un studiu publicat in British Journal of Psychiatry. Acestia au prezentat la varsta adulta un risc mult mai pronuntat de a deveni someri si bolnavi. Medicii psihiatri specialisti atentioneaza ca depresia este cea mai raspandita tulburare de sanatate mintala a omului modern. "La copii, exprimarea verbala a sentimentelor este dificila. Simptomatologia depresiva este exprimata prin comportament", a explicat dr. Otilia Secara, medic psihiatru pentru copii si adolescenti la Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara. Iata cateva simptome care ar putea sa-i puna pe ganduri pe parinti. La copilul mic: plange persistent, se "retrage" si este apatic social, refuza alimentatia.

 

La copilul prescolar: anxietate de separatie, acuze somatice (dureri de burta, de cap etc.), explozii de plans, iritabilitate inexplicabila, interes diminuat pentru joaca sau  includerea in joc a temelor autoagresive. La copilul scolar mic (6-8 ani): acuze somatice (dureri de burta, cap, dureri musculare, oboseala), plans facil, iritabilitate inexplicabila. Copilul cu varsta intre 9 si 12 ani: pare vesnic plictisit; are stima de sine scazuta; se simte vinovat pentru anumite "probleme" din trecut; pare lipsit de speranta; se gandeste sa fuga de acasa; adesea absenteism, esec scolar; intampina probleme cu prietenii, ii este frica de moarte; putin probabil sa aiba halucinatii ori sa recurga la suicid.

 

La pubertate-adolescenta: tulburari de somn; de apetit; sensibilitate extrema la rejectie sau esec; comportament uneori agresiv, iritabil; vorbeste despre suicid (parca se uraste pe sine insusi si pe toti ceilalti); absenteism, esec scolar; vorbeste despre sau vrea sa fuga de acasa; explozii de tipete, iritabilitate inexplicabila, plans facil; izolare sociala, comunicare deficitara, plictiseala persistenta; are mai multe probleme comportamentale si mai putine simptome neurovegetative (energie diminuata, lentoare psiho-motorie) in comparatie cu adultii cu depresie.

» Tristi si bolnavi
Studiul efectuat de cercetatorii de la King’s College London pe un esantion de peste 7.100 de copii a fost realizat  intre anii 1950 si 1955. Ulterior, cercetatorii au luat legatura cu multi dintre copiii participanti la studiu, in prezent ajunsi la varsta mijlocie, pentru a obtine informatii despre situatia materiala si profesionala a lor. Cercetarea a aratat ca acei copii descrisi de profesorii lor ca fiind tristi sau nefericiti au prezentat de cinci ori mai multe probabilitati de a deveni someri sau bolnavi in viata adulta. Din totalul celor chestionati, 5,5% au declarat ca nu pot sa lucreze din cauza unor handicapuri permanente sau a unor probleme de sanatate. Un sfert din
copiii descrisi de profesori drept "tristi, nefericiti, plangaciosi sau suparati" au suferit, la maturitate, de boli cronice sau de handicapuri. Un sfert din copiii care se plangeau de migrene sau alte tulburari medicale au suferit de diverse boli si la maturitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă