Cercetatorii de la Universitatea Oxford au descoperit gena responsabila pentru aparitia dislexiei, informeaza www.dailymail.co.uk.
Dislexia este o tulburare nervoasă, constând în dificultatea de a citi şi de a înţelege ceea ce se citeşte. Identificarea timpurie a afectiunii i-ar putea ajuta pe tineri sa faca fata afectiunii, ajutandu-i sa invete sa citeasca si sa scrie mai usor.
Studiul s-a desfasurat pe 6000 de copii cu varste cuprinse intre 7 si 9 ani si face parte dintr-o proces masiv de investigatie care a monitorizat sanatatea si evolutia a 14.000 de mame si a copiilor lor in ultimele 18 luni.
Oamenii de stiinta afirma ca un anumit tipar ADN era deja cunoscut ca avand legatura cu mutatia ce afecteaza cortexul cerebral – partea creierului responsabila de procesele cognitive. Totusi, dislexia afecteaza doar capacitatea de a citi si a scrie, nu si coeficientul de inteligenta.
Gena responsabila de aparitia dislexiei, denumita KIAA0319, ar putea sa nu fie singura cauza a impedimentelor culturale: Margaret Snowling, vicepresedintele Asociatiei Britanice pentru Dislexici afirma ca s-ar putea ca si alte gene si experiente specifice mediului de dezvoltare ar putea fi implicate in determinarea abilitatii de a citi.