25 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒGDPRCele mai groaznice boli din Romรขnia

Cele mai groaznice boli din Romรขnia

 

Începând de luni, RL va publica mai multe materiale despre neลŸansa românilor cu boli rare de a se fi nฤƒscut într-o ลฃarฤƒ în care Ministerul Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii nu are nici un interes sฤƒ identifice pacienลฃii care suferฤƒ de astfel de afecลฃiuni, aลŸa cum au toate ลฃฤƒrile civilizate. Asta fiindcฤƒ, odatฤƒ scoase cazurile la luminฤƒ, s-ar pune problema finanลฃฤƒrii tratamentului acestora, care este extrem de costisitor, variind de la câteva mii de euro pe an, la câteva sute de mii. Mai mult decât atât, unele din aceste afecลฃiuni sunt cauzate de marile defici¬enลฃe din sistemul sanitar. Spre exemplu, fenilcetonuria, una dintre cele mai groaznice boli ereditare, responsabilฤƒ pentru retard mental grav, nu ar apฤƒrea dacฤƒ ar fi identificatฤƒ la naลŸtere, în baza unui test care costฤƒ 5 lei. Culmea este cฤƒ, zeci de bebeluลŸi din România se aleg în fiecare an cu aceastฤƒ maladie groaznicฤƒ din cauza faptului cฤƒ astfel de teste nu se fac sau se efectueazฤƒ greลŸit.

Cel mai scump pacient din România

ลžtiลฃi cât costฤƒ tratamentul unui bolnav care suferฤƒ de una dintre cele mai groaznice forme de hemofilie?

În România existฤƒ un tânฤƒr de 21 de ani care suferฤƒ de aceastฤƒ afecลฃiune extremฤƒ, al cฤƒrui tratament se ridicฤƒ la câteva milioane de euro. În cazul sฤƒu, medicaลฃia nu este decontatฤƒ de Casa Naลฃionalฤƒ pentru Asigurฤƒri de Sฤƒnฤƒtate, ci de un ONG din Statele Unite care, împreunฤƒ cu un gigant farmaceutic l-a „adoptat financiar” pe pacientul român. De altfel, existฤƒ multe boli pentru care medicaลฃia anualฤƒ costฤƒ cât un Ferrari. Puลฃini dintre aceลŸti bolnavi au însฤƒ ลŸansa de a beneficia de astfel de tratamente.

Cei mai mulลฃi sunt lฤƒsaลฃi însฤƒ în afara sistemului. Vom prezenta drama ลŸi lupta cu sistemul ale unui tatฤƒ de copil cu o afecลฃiune geneticฤƒ rarฤƒ, sindromul Hunter, care vede în fiecare clipฤƒ cum boala sapฤƒ sechele ireversibile în trupul fiului sฤƒu de doi ani ลŸi jumฤƒtate, deoarece statul nu a inclus-o în Programul Naลฃional de Boli Rare. În România sunt ลŸapte cazuri de suferinzi de Hunter ลŸi, în ciuda cฤƒciulelii pe la diverse uลŸi din Ministerul Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii, perspectivele de includere a acestei boli într-un program de finanลฃare sunt infime. Sฤƒtulฤƒ sฤƒ mai „spere” ceva de la România, una din familii e emigrat în Italia, unde a obลฃinut dreptul la rezidenลฃฤƒ, pentru ca copilul lor sฤƒ beneficieze de tratamentul gratuit cu Elapraz, un medicament extrem de scump, ce costฤƒ 300.000$/an/pacient.

Boli fฤƒrฤƒ tratament

Existฤƒ ลŸi boli pentru care nu s-a inventat un tratament la nivel mondial. Printre acestea se aflฤƒ ลŸi „epidermoliza buloasฤƒ”. Celulele suferinzilor de aceastฤƒ boalฤƒ nu sintetizeazฤƒ colagen, motiv pentru care pielea lor e la fel de fragilฤƒ ca aripile unui fluture (n.r.- suferinzilor li se mai spune ลŸi „butterfly children”). La aceลŸti copii pânฤƒ ลŸi o îmbrฤƒลฃiลŸare se poate lฤƒsa cu rฤƒni. ลži în acest caz se poate vedea limpede cinismul autoritฤƒลฃilor, care nu deconteazฤƒ minime tratamente de alinare pentru suferinzi, pe motiv cฤƒ ar putea fi folosite ลŸi în scopuri cosmetice.

Nu în ultimul rând, vom vorbi despre cum îลŸi trateazฤƒ alte ลฃฤƒri „bolnavii rari” ca, în loc sฤƒ devinฤƒ niลŸte „legume asistate”, sฤƒ fie perfect integraลฃi în societate ลŸi productivi economic ลŸi cum, din disperare, pฤƒrinลฃii unor copii cu „boli rare”, fiindcฤƒ nu au gฤƒsit sprijin la autoritฤƒลฃi, ลŸi-au înfiinลฃat ONG-uri în care luptฤƒ pentru „dreptul la sฤƒnฤƒtate”.

 

Cele mai citite

Avertizฤƒri cod galben de la ANM: Averse รฎn Galaศ›i ศ™i Tulcea ศ™i caniculฤƒ รฎn mai multe regiuni ale ศ›ฤƒrii

Administraศ›ia Naศ›ionalฤƒ de Meteorologie a emis joi dimineaศ›ฤƒ noi avertizฤƒri cod galben pentru averse ศ™i caniculฤƒ pentru Galaศ›i, Tulcea ศ™i mai multe zone din...

Alfred Bulai, audiat din nou pentru acuzaศ›ii de agresiune sexualฤƒ. Anchetatorii fac percheziศ›ii suplimentare

Sociologul Alfred Bulai, reศ›inut miercuri dimineaศ›ฤƒ, a fost adus joi รฎn faศ›a procurorilor de la Parchetul Judecฤƒtoriei Sectorului 1 pentru a fi audiat รฎn...

Creศ™tere de 8,1% รฎn comerศ›ul cu amฤƒnuntul รฎn primele ศ™apte luni ale anului

รŽn primele ศ™apte luni ale anului, cifra de afaceri din comerศ›ul cu amฤƒnuntul, un indicator esenศ›ial pentru consumul privat, a รฎnregistrat o creศ™tere de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ