Dieta potrivita influenteaza competentele creierului si, in plus, poate intarzia boala Alzheimer sau alte forme de dementa, potrivit prevention.com.
"Memoria, atentia si capacitatea de a invata se vor imbunatati daca veti consuma alimente sanatoase", spune doctorul Cynthia Green, director al programului de imbunatatire a memoriei de la Facultatea de Medicina din New York si autor al cartii «Prevenirea – noua strategie a creierului». Programul se bazeaza pe includerea de nutrienti cheie in mesele zilnice. Acestia, impreuna cu exercitii si jocuri pentru creier, previn inflamatiile si pastreaza celulele creierului sanatoase.
Peste gras
Pestele gras (somon, ton, macrou, sardine) contine acizi grasi Omega 3 si substante nutritive care sunt esentiale pentru o minte sanatoasa. Aproximativ 40% din acizi grasi din celulele creierului sunt de tip DHA, unul dintre cei trei acizi Omega-3 care se gasesc in uleiul de peste. Expertii cred ca acizii grasi sunt necesari pentru transmiterea semnalelor intre celulele creierului.
Intr-un studiu realizat in 2006, cercetatorii de la Universitatea Tufts au descoperit ca persoanele care au manancat peste de trei ori pe saptamana au avut niveluri mari de DHA in sange si au fost mai putin expusi la riscul de a se imbolnavi de Alzheimer cu 39%.
Sfat: Mananca peste cel putin de doua ori pe saptamana (limita de ton este de sase conserve pe saptamana, pentru a minimiza expunerea la mercur).
Salata verde si broccoli
Salata verde si diferitele feluri de legume crucifere (varza, broccoli, varza creta, conopida, varza de Bruxelles), contin antioxidanti ca vitamina C si anumiti compusi de plante numiti carotenoide, care iti protejeaza creierul.
Atunci cand genereaza energie, organismul secreta niste deseuri daunatoare pentru creier care poarta denumirea de radicali liberi. Antioxidantii din plante si in special cei din legumele crucifere anihileaza acesti radicali si previn daunele asupra mintii.
Un studiu realizat de Harvard Medical School pe mai mult de 13.000 de femei a constatat ca in cazul femeilor care au mancat multe legume, procesul de imbatranire a creierului a fost incetinit.
Sfat: Mananca in fiecare zi salate dintr-un amestec de legume cat mai variate.
Avocado, Ulei, Nuci si Seminte
Toate contin vitamina E, un antioxidant foarte important. Cercetatorii au descoperit ca, la oamenii care consuma cantitati moderate de vitamina E din alimente si nu din suplimente alimentare, riscul de a se imbolnavi de Alzheimer scade cu 67%.
Sfat: Ar trebui sa mananci zilnic 50 de grame de alune, adica echivalentul a 15 mg de vitamina E.
Ciocolata
Indulceste-ti dieta de stimulare a creierului cu putina ciocolata neagra (cel putin 70 % cacao). Aceasta contine flavonoide, o alta clasa de antioxidanti care mentin sanatatea creierului, potrivit unor cercetari. Alte alimente bogate in flavonoide sunt merele, strugurii rosii, ceapa, vinul rosu, ceaiul si berea.
Sfat: Mananca zilnic doua bucati de ciocolata. Nu ajuta doar la echilibrarea dietei, ci si la scaderea tensiunii arteriale.
Curry
Bucataria thailandeza si cea indiana utilizeaza adesea acest condiment puternic, eficient in lupta cu inflamatia creierului. Studiile pe animale au aratat ca ingredientul activ din curry (curcumina) curata creierul de placile amiloide, proteine care declanseaza boala Alzheimer. In cazul oamenilor este totusi nevoie de cercetari suplimentare pentru a confirma aceasta ipoteza.
Sfat: Foloseste curry ca sa condimentezi sosuri pentru paste, sosuri pentru salate, carnea marinata.
Fructele de padure
Cercetarile arata ca fructele de padure au puteri antioxidante care pot proteja creierul, desi mecanismul de actiune nu este pe deplin inteles. Unii oameni de stiinta cred ca fructele de padure contribuie la recrearea unor conexiuni intre celulele creierului.
Sfat: Poti sa mananci fructele de padure cu iaurt sau cereale pentru micul dejun sau ca o gustare dupa-amiaza.
Cereale
Cerealele (fulgi de ovaz, tarate, orez brun) au un continut bogat in fibre si ajuta la stabilizarea glucozei in sange, prin comparatie cu carbohidrati rafinati cum ar fi painea alba sau produsele zaharoase. Corpul digera foarte repede zaharuri simple si genereaza brusc energie, dar pentru o perioada scurta de timp, apoi te vei simti obosit.
Glucoza este sursa principala de energie a creierului si de aceea este important sa pastrezi un nivel echilibrat al zaharului in corp. Daca organismul este slabit, vei resimti oboseala si vei avea probleme de concentrare.
Sfat: Mananca zilnic macar 25 de grame de fibre. Fructele, legumele, in special fasolea, sunt surse bune de fibre.
Apa
Fiecare celula din corp are nevoie de apa ca sa se dezvolte, iar celulele din creier nu fac exceptie. De fapt, aproximativ trei sferturi din creier este apa. Un studiu efectuat la Universitatea Ohio a descoperit ca persoanele ale caror organisme au fost bine hidratate au obtinut punctaje mai bune la testele de inteligenta decat cei care nu au baut suficienta apa.
Sfat: Bea zilnic intre sase si opt pahare de apa.
Alcool (cu moderatie)
In timp ce consumul exagerat de alcool poate provoca boli psihice grave, un pahar de vin iti poate proteja creierul, arata un studiu recent. Oameni care au consumat intre unu si sase pahare de bautura pe saptamana au fost mai putin expusi sa se imbolnaveasca de o forma de dementa, decat persoanele care nu au consumat alcool deloc. Cantitati mici de alcool pot proteja atat inima cat si creierul prin prevenirea blocajelor din vaselor de sange, au explicat expertii.
Sfat: O data pe zi bea un pahar de alcool. Totusi, daca in familia aveti rude care au fost bolnave de cancer de san, discutati mai intai cu medicul.
Cafeaua
Cafeina este o alta substanta care consumata in exces iti poate tulbura mintea, dar in cantitati moderate iti imbunatateste atentia, timpul de reactie, precum si alte aptitudini ale creierului.
Un studiu francez din 2007 a constatat ca femeile peste 65 de ani care beau trei sau mai multe cesti de cafea pe zi au reusit sa isi aminteasca mai multe cuvinte decat femeile care nu au consumat cafeina. O alta cercetare a aratat ca riscul de Alzheimer scade cu pana la 30% in cazul bautorilor de cafea.
Sfat: Consuma zilnic intre 300 si 400 mg de cafea. O cana are in jur de 100 de mg.