3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăGDPRCe schimbări reale aduce noul pachet de servicii medicale

Ce schimbări reale aduce noul pachet de servicii medicale

Noul pachet de bază de servicii medicale, pe care Ministerul Sănătăţii încearcă să-l definească până la sfârşitul anului, promite să prezinte în mod transparent serviciile pentru asiguraţi şi să introducă noi limite bazate pe date statistice.

Un raport de cercetare elaborat de asociaţia Observatorul Român de Sănătate (ORS) asupra proiectului de lege aflat în dezbatere publică relevă că deşi serviciile medicale acoperite sunt mai transparente pentru asiguraţi, pachetul de bază de servicii medicale este în mare măsură bazat pe documente normative deja existente. În plus, chiar dacă noul pachet are un conţinut cuprinzător, trăsătura sa fundamentală este transferarea unei părţi din costurile de îngrijire asupra pacientului. O altă modificare esenţială este reprezentată de deplasarea volumului îngrijirilor medicale către ambulator şi medicul de familie, a căror responsabilitate creşte semnificativ o dată cu intrarea în vigoare a pachetului, termenul avansat fiind februarie 2014.

„Este esenţial ca pachetul să fie privit ca o primă iteraţie şi nu ca un produs finit. El va trebui analizat şi actualizat periodic. Faptul că volumul de servicii medicale şi traseele clinice pe care le urmează pacienţii vor fi, cel puţin aparent, mai ferm reglementate, reprezintă oportunităţi pentru monitorizare şi optimizare. Rămâne de văzut în ce masură furnizorii de servicii medicale vor fi sprijiniţi concret pentru a implementa pachetul şi cum vor fi corectate dezechilibrele care vor apărea”, a declarat Adrian Gheorghe, preşedinte al asociaţiei Observatorul Român de Sănătate şi cercetător la London School of Hygiene & Tropical Medicine din Marea Britanie.

„Rămâne de văzut în ce măsură infrastructura policlinicilor, dosarul electronic al pacientului şi cardul de sănătate vor contribui la derularea eficientă a noilor procese de îngrijire. De aceea, este esenţială monitorizarea şi reevaluarea periodică a pachetului de bază o dată cu implementarea acestuia, în special impactul asupra accesului la servicii medicale şi a timpilor de aşteptare”, a completat Nicolae Done, vicepreşedinte al Observatorului Român de Sănătate şi doctorand în politici de sănătate la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii.

Un pachet de servicii medicale există deja în Contractul-Cadru dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii. Redefinirea pachetului de bază reprezintă un pas important către un sistem de sănătate mai raţional şi mai eficient. De aceea, Guvernul României şi, implicit, Ministerul Sănătăţii şi-au luat angajamentul faţă de Fondul Monetar Internaţional că vor revizui, până la sfârşitul anului 2013, lista de servicii medicale oferite asiguraţilor şi persoanelor care nu beneficiază de asigurare medicală.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Coreea de Nord intensifică sprijinul militar pentru Rusia cu trupe suplimentare, artilerie și drone kamikaze

Coreea de Nord își crește sprijinul militar acordat Rusiei în conflictul din Ucraina, potrivit Statului Major al Armatei Sud-Coreene (JCS), citat de agenția Yonhap....

Crin Antonescu va fi candidatul comun al Coaliției la prezidențiale

Crin Antonescu va fi susținut de PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților la funcția de președinte al României Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de...

Ilie Bolojan: PSD are dreptul să propună premierul, conform aritmeticii parlamentare

Bolojan a subliniat importanța respectului între partenerii de coaliție și necesitatea de a asigura stabilitate politică în România Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, duminică...
Ultima oră
Pe aceeași temă