Sute de mii de pasageri care aşteaptă pe aeroporturile internaţionale au dreptul la informaţii, mese gratuite şi rambursarea banilor plătiţi pe bilet, nu şi compensaţii suplimentare. Norul de cenuşă vulcanică a provocat pierderi financiare masive companiilor aeriene, care au trebuit să ramburseze banii pe bilete şi să asigure gratuit mese şi băuturi răcoritoare. Mulţi pasageri au stat totuşi în aeroporturi, aşteptând redeschiderea spaţiului aerian. Întinşi pe scaune sau chiar pe benzile de încărcare a bagajelor, miile de oameni au aşteptat ore în şir reluarea zborurilor.
Companiile aeriene ale căror zboruri au fost amânate au trebuit să facă faţă valului mare de nemulţumiri şi să se asigure că drepturile pasagerilor blocaţi în aeroporturi sunt respectate. „Norul de cenuşă vulcanică este o ameninţare pentru siguranţa aeriană. Aceasta este o situaţie care cauzează dificultăţi imense pentru pasagerii care călătoresc în toată Europa. Poate fi considerată o circumstanţă cu totul excepţională.
Autorităţile europene sunt obligate să ia decizii pentru a asigura siguranţă în conformitate cu dreptul internaţional, cum ar fi închiderea spaţiului aerian şi a aeroporturilor, fără discriminare între companiile aeriene. În acest caz, atât aeroporturile, cât şi cei responsabili pentru controlul traficului aerian au luat decizii rapide şi au acţionat corespunzător. La nivel european, există atât o coordonare, cât şi o cooperare între ţări, în special în Eurocontrol. Totuşi, chiar şi în circumstanţe excepţionale, drepturile pasagerilor, la nivel european, continuă să se aplice, iar pasagerii se pot folosi de acestea”, a declarat Siim Kallas, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar european pentru Transporturi.
Dreptul la informaţii şi asistenţă
Companiile aeriene sunt obligate să le furnizeze pasagerilor informaţii referitoare la drepturile lor, evoluţia situaţiei, eventuale anulări şi durata întârzierilor. În cazul întârzierii sau anulării zborului, pasagerii au dreptul de a li se oferi gratuit mese şi băuturi răcoritoare, direct proporţionale cu timpul de aşteptare, şi două apeluri telefonice, mesaje prin telex, telefon sau fax. Dacă ora de plecare anticipată este la cel puţin o zi după ora de plecare anunţată iniţial (în cazul întârzierii) sau în eventualitatea unei redirecţionări, dacă ora de plecare anticipată a unui nou zbor este la cel puţin o zi după ora de plecare programată pentru zborul anulat (în cazul anulării), pasagerii au dreptul de a li se oferi gratuit cazare hotelieră şi transportul dintre aeroport şi locul cazării.
Rambursarea banilor
În caz de anulare a zborului, pasagerilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a alege între mai multe variante. Călătorii pot solicita rambursarea, în termen de şapte zile a întregului cost al biletului, la preţul de achiziţie pentru partea sau părţile de călătorie neefectuate şi pentru partea sau părţile deja efectuate, în cazul în care zborul devine inutil în raport cu planul de călătorie iniţial al pasagerului, împreună cu, dacă este cazul, un zbor de retur la punctul de plecare iniţial, cât mai repede posibil, redirecţionarea, în condiţii de transport comparabile, spre destinaţia finală, cât mai repede posibil.
O altă variantă ar fi redirecţionarea, în condiţii de transport comparabile, spre destinaţia finală, la o dată ulterioară, la alegerea pasagerului, sub rezerva existenţei unor locuri disponibile. În cazul unei întârzieri a zborului de cel puţin 5 ore, pasagerii au numai dreptul la rambursare, în condiţiile prezentate. Regulamentul 261/2004 privind drepturile pasagerilor aerieni stabileşte că în circumstanţe extraordinare precum cea prezentă, pasagerii nu pot obţine compensaţii financiare suplimentare, aşa cum s-ar întâmpla dacă întârzierea sau anularea zborului s-ar produce din cauza companiei aeriene.