Studiile stiintifice au demonstrat ca alimentatia bogata in carne si grasimi mareste riscul de cancer la colon. Bolnavii a caror alimentatie este bogata in grasimi prezinta de trei ori mai multe riscuri de recidiva a cancerului fata de cei care se hranesc cu fructe si legume.
Medicii atrag atentia ca riscul aparitiei cancerului de colon este de opt ori mai mare pentru persoanele a caror alimentatie este bazata pe grasimi de origine animala fata de cei care consuma multe vegetale. Potrivit dr. Viorel Mogos de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Paulescu", explicatia consta in faptul ca din cauza stimularii secretiei unor cantitati mari de acizi biliari, in contact cu flora anareoba intestinala (stimulata de alimentatia de tip occidental), se produc anumite substante cancerigene. De aceea, micsorarea cantitatii acestor alimente in favoare legumelor si fructelor proaspete este benefica, mai ales pentru persoanele aflate la risc. Ultimele studii efectuate de cercetatorii de la Institutul din Boston au aratat ca bolnavii cu acest tip de cancer care au adoptat dieta occidentala (bogata in carne rosie, grasimi, cereale rafinate si dulciuri) au prezentat de 3,3 ori mai multe riscuri de recidiva fata de cei care au preferat dieta mediteraneana (bogata in peste, carne de pui, legume si fructe). La studiu au participat 1.009 bolnavi de cancer la colon in stadiul al treilea. Pacientii au fost monitorizati timp de 5,3 ani. In timpul cercetarilor cancerul a reaparut la 324 de partcipanti la studiu. 223 dintre acestia au decedata, iar alti 28 au decedat din alte cauze.