10.7 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăGDPRCarnea de miel conţine multe calorii şi colesterol, atenţionează medicii

Carnea de miel conţine multe calorii şi colesterol, atenţionează medicii

Carnea de miel are o valoare calorică ridicată şi un conţinut mare de colesterol, iar medicii recomandă să fie consumată împreună cu cât mai multe legume, informează Agerpres.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pârcioagă, susţine că mieii care sunt sacrificaţi în perioada Paştelui trebuie să aibă o greutate între 10 şi 14 kilograme. Carnea, care nu conţine fibre, este necesar să fie asociată cu legume pentru o bună digestie. Astfel, stufatul sau drobul trebuie să conţină cât mai multă verdeaţă şi orez.

Analizele de laborator au demonstrat că 100 de grame de carne de miel înseamnă 200-300 de kilocalorii şi un conţinut mare de potasiu. Organele, în special ficatul, dar şi carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe uşor în organism, zinc şi carnitină, cu rol energetic, şi cantităţi mici de calciu, acid folic şi vitamina E. De asemenea, carnea de miel are un conţinut de proteine ridicat, dar şi multe grăsimi saturate: 80 miligrame de colesterol la 100 de grame.

Carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kilograme sau cu vârsta sub 9 săptămâni poate produce probleme legate de conţinutul ridicat de colagen, ce o fac dificil de digerat, iar în caz de consum excesiv se poate declanşa atac de gută, sau pot apărea afecţiuni gastro-intestinale şi hepato-renale la persoanele predispuse, se arată într-un comunicat al DSP Bihor.

Nu în ultimul rând, carnea de miel conţine multe lipide ce îi pot afecta în special pe cei cu boli cardiovasculare, sau cu risc de colici biliare, pancreatită, iar conţinutul crescut de proteine poate determina alergii.

DSP Bihor mai recomandă ca în cazul preparării ciorbelor de miel carnea să se adauge doar în momentul fierberii. De altfel, cea mai indicată metodă este prepararea cărnii de miel înăbuşită sau pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile.

La achiziţionarea mieilor este necesar să se verifice existenţa ştampilei sanitar-veterinare şi să nu se cumpere carnea de miel care a fost depozitată la temperaturi mai mari de 4 grade Celsius.

Cele mai citite

Camera Deputaților a decis înfiinţarea “listei negre” antidrog

Camera Deputaților a votat marţi în favoarea unui proiect de lege care introduce înființarea Registrului Național Automatizat pentru persoanele implicate în infracțiuni legate...

Nespusa poveste din viitor a locatarului Palatului imperial

Se face că, printr-o ironie a sorții, fostul guvernator al unei republici vasale Marelui Imperiu, poreclit de comați - Magnus Mutus și de tarabostes...

Sună alarmele în România. Este doar un exercițiu

Instalațiile de alarmă sonoră vor fi puse în funcțiune, timp de o oră, pe întregul teritoriu al României, în ziua de miercuri, 28 februarie...
Ultima oră
Pe aceeași temă