16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăGDPRCând pot călători cu avionul gravidele și copiii. Sfaturi extrem de utile...

Când pot călători cu avionul gravidele și copiii. Sfaturi extrem de utile pentru o vacanță fără dureri de cap

Știați că în lume au loc peste 100.000 de curse aeriene în fiecare zi? Călătoria cu avionul reprezintă o modalitate rapidă și sigură de transport. Și primul pas al fiecărei vacanțe de vis. Parcă ezitați, nu? Ați auzit povești cu întârzieri, anulări, refuz la îmbarcare, nopți dormite în aeroporturi și vreți să plecați în vacanță alături de copii, dar nu știți cum să vă feriți de neplăceri?

Nu vrem ca primul vostru pas în marea vacanță, vacanța minunată pe care o așteptați de atât timp să fie unul greșit, așa că ECC Romania vă oferă un ghid practic de călătorie privind drepturile dumneavoastră când călătoriți cu avionul și ce trebuie să faceți dacă apar probleme.

Primul zbor al copilului

Copiii născuți fără complicații pot călători de la 7 zile, deși unele companii aeriene nu dau voie cu copii mai mici de 2 săptămâni. Noile mămici au de așteptat între 2 și 10 zile pentru a zbura, în funcție de companiile aeriene sau de felul în care a fost adus pe lume copilul – cele care au născut prin cezariană au de așteptat mai mult. Copiii între 6 luni și 2 ani pot sta în brațele adulților sau

într-un scaun de mașină așezat pe un scaun al avionului. Celor care nu au scaunul lor personal li se poate imputa un procentaj din costul biletului sau o taxă de zbor. Copiii care au 2 ani sau peste trebuie să ocupe scaunul lor și să plătească același preț ca adulții, deși unele companii aeriene continuă să acorde o reducere copiilor până în 12 ani.

Şedere plăcută!

În mod normal companiile aeriene vor pune pasagerii la un loc cu copiii mici în locurile cu paravan (locuri aflate în spatele toaletelor sau coridoarelor care sunt greu de compartimentat), unde pătuțurile de călătorie pot fi puse pe locurile din fața scaunelor. Acestea sunt de obicei disponibile la zborurile lungi și pot fi ajustate în funcție de greutate, înălțime sau vârstă. Copiii până la 6 luni trebuie să stea în brațele adulților la decolare și aterizare.

Politicile companiilor aeriene referitoare la călătoria cu copiii mici variază. Unele cer adulților să țină în brațe copiii sub 2 ani la decolare și aterizare chiar dacă au propriul scaun pentru restul călătoriei. Pentru bebelușii de până la 3 ani, unele companii aeriene furnizează scaune booster și centuri de siguranță pentru copii, în timp ce altele vă cer să aduceți un scaun de mașină sau un dispozitiv restrictiv dacă doriți să stea copilul independent. Înainte să faceți rezervarea ar trebui să verificați dacă scaunul de mașină încape între brațele scaunelor, deoarece nu e așa plăcut să țineți în brațe un copil dacă este un zbor lung. În cazul în care călătoriți cu copiii încercați să faceți rost de locuri în primul rând de scaune, pentru a vă asigura că nu se lovesc de scaunul din fața lor.

„Centrul European al Consumatorilor România a primit în ultimii 8 ani de la înființare, mai multe reclamații privitoare la refuzul la îmbarcare de către compania aeriană. Doamna F.M., consumatoare română, a zburat pe ruta Paris-Praga-București împreună cu fiica ei de 1 an și 6 luni. În momentul în care consumatoarea a vrut să folosească biletul de întoarcere București-Praga-Paris, i s-a comunicat că acesta a fost anulat, deoarece în sistemul comer-ciantului apărea că fiica ei nu călătorise pe ruta Praga-București. Consumatoarei nu i s-a permis să urce la bordul aeronavei și a fost nevoită să cumpere alt bilet. Ulterior, a făcut o reclamație către operatorul aerian, fără să obțină o soluție. Consumatoarea s-a adresat ECC Romania, care a transmis cazul către ECC Cehia. În cele din urmă, consumatoarea a primit suma de 1.310 euro, însumând compensația pentru refuzul la îmbarcare și costurile suplimentare cu masa și cazarea“, a declarat Irina Chirițoiu, director ECC Romania.

Bagaje cu nemiluita

Așa cum știe orice părinte, cantitatea de bagaje de care aveți nevoie când călătoriți cu un bebeluș sau copil este năucitoare. Marea majoritate a companiilor aeriene vor transporta gratis căruciorul rabatabil suplimentar la cantitatea normală de bagaje pe care o puteți ține până urcați în avion, când căruciorul este depozitat în cală și vă este returnat după aterizare. Fiecare companie vă va permite accesul la bordul aeronavei cu cel puțin două tipuri de bagaje: bagajul de mână și bagajul de cală.

Graviduța în vacanță!

Călătoria cu avionul este cea mai ușoară dacă sunteți în al doilea trimestru de sarcină. În primul trimestru, grețurile de dimineață pot face călătoria neplăcută, în al treilea trimestru există riscul creșterii presiunii sângelui, iar riscul să nașteți prematur este mare. Femeile însărcinate nu sunt foarte rezistente, însă poate crește riscul de a face varice, deci ar trebui să facă mișcare în timpul zborului, și să evite pe cât posibil zborurile lungi.

Toate companiile aeriene mari dau voie femeilor însărcinate să călătorească până la a 28-a săptămână de sarcină, deși este nevoie să dovediți când este stabilit termenul nașterii cu un document de la doctor. După aceasta, politicile companiilor aeriene variază. Pentru sarcinile simple și cu un singur copil multe companii pun limita la săptămâna 34. Unele permit totuși să călătoriți, în ciuda acestui fapt, din motive de compasiune sau urgențe medicale. Cele mai multe companii aeriene pretind certificat medical după ce a început a 28-a săptămână de sarcină, în care trebuie să se precizeze când se ajunge la termen, că sarcina nu este complicată și că puteți zbura. Sarcinile complicate sau cu gemeni înfruntă mai multe restricții. Companiile aeriene se pot adresa doctorului direct pentru întrebări și confirmări de zbor.

Asigurări

Dacă aveți o poliță de asigurare anuală verificați-o cu atenție, pen-tru că unii asigurători nu o acoperă dacă veți călători în timpul sarcinii, în special în ultimele faze ale sarcinii. De asemenea puteți descoperi, înainte ca o companie să vă facă asigurare, că aveți nevoie de o declarație de la doctor în care să precizeze că sarcina nu prezintă riscuri. Verificați dacă politica asigurătorului acoperă cheltuielile în cazul unei nașteri premature sau îngrijirile și asistența medicală după naștere ca o consecință a sarcinii.

„Vacanța alături de copii nu trebuie să devină o corvoadă pentru părinți și să se transforme într-un haos. Câteva pregătiri și informații pe care le puteți afla înainte de a pleca vă pot ajuta enorm și vă pot permite să vă relaxați în timpul concediului. Centrul European al Consumatorilor din România, proiect al Asociației Pro Consumatori, este aici pentru a vă oferi informațiile și sprijinul de care aveți nevoie atunci când călătoriți în alte state membre UE alături de copii”, a declarat dl. conf.univ. dr. Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori.   

Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

China denunță sancțiunile SUA împotriva companiilor chineze ce ajută Rusia

China a afirmat că va lua "măsurile necesare" după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale...

Un atac rus cu bombe aeriene în orașul ucrainean Dergaci a rănit șase copii și un adult

Şase copii şi un adult au fost răniţi joi într-un atac rus cu bombe aeriene în oraşul Dergaci din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă