5 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăGDPRCâinii care pot schimba viaţa nevăzătorilor

Câinii care pot schimba viaţa nevăzătorilor

Pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere, unele activităţi din viaţa de zi cu zi, de la cele mai simple precum pregătirea ceaiului şi până la cele mai complexe cum ar fi traversarea unei intersecţii aglomerate, pot reprezenta adevărate provocări. Una dintre cele mai mari provocări este să reuşească să se deplaseze prin oraş. Câinii ghizi sunt antrenaţi special pentru a deveni animale de companie care să ajute persoanele nevăzătoare să aibă o viaţă independentă şi să se deplaseze în siguranţă.

Un câine ghid îşi poate direcţiona stăpânul prin oraş, evitând obstacolele de pe drum. El ştie să se oprească la fiecare intersecţie şi să treacă numai când nu este nici un pericol, ocoleşte gropile şi avertizează stăpânul când trebuie să urce sau să coboare scări.

Gabriel Nicolescu, în vârstă de 51 de ani, este proprietarul unui astfel de câine ghid, pe nume Chloe. Din cauza diabetului, Gabriel a orbit treptat şi a ajuns dependent de ceilalţi pentru a se putea descurca în oraş. În urmă cu doi ani, un prieten i-a spus lui Gabriel despre fundaţia Light into Europe şi programul pentru câini ghizii. Bărbatul a fost ales dintre mai mulţi candidaţi să devină proprietarul lui Chloe, primul câine ghid antrenat de fundaţia Light into Europe în România.

„Sunt un mare iubitor de animale şi de aceea m-am bucurat foarte mult atunci când fundaţia Light into Europe m-a ales pe mine să o primesc pe căţeluşa Chloe. Viaţa mea s-a schimbat radical, Chloe a devenit prietena mea şi mai mult decât atât, ochii mei”, spune Gabriel Nicolescu, proprietarul lui Chloe.

De când o are pe Chloe, Gabriel iese de trei ori pe zi în parc ca să plimbe şi poate merge la cumpărături în apropierea blocului.

Cum este antrenat un câine ghid

Trainingul câinilor ghizi implică mai multe activităţi de la împerchere şi până la găsirea unui proprietar compatibil care se exerseze cu câinile. Majoritatea organizaţiilor din lume care antrenează câini ghizi pentru nevăzători utilizează cu precădere anumite rase, cum ar fi Labradorul, Golden Retrievers şi amestecurile între cele două rase. Aceştia sunt câini prietenoşi, loiali şi foarte răbdători.

Antrenamentul se începe de un specialist şi se continuă cu proprietarul. În România, fundaţia Light into Europe a colaborat cu dresorul Mircea Gaşpar pentru a antrena primul câine ghid. Dresorul a participat la mai multe traininguri în străinătate pentru a învăţa cum să antreneze un câine ghid.

„Trainingul este realizat în funcţie de nevoile persoanei cu diabilităţi şi durează aproape doi ani. În această perioadă, câinele va învăţa mai multe trasee şi va fi pus în diverse situaţii pentru a-şi ajuta stăpânul”, explică Gaşpar.

Reguli pentru ceilalţi

Nu distrageţi niciodată un câine ghid când este în ham sau lucrează. Iubitorii de câini trebuie să reziste impulsului de a mângâia câinii ghizi. Este foarte important ca patrupezii să nu îşi piardă concentrarea pentru a nu îşi pune în pericol stăpânul.

Cereţi permisiunea proprietarului înainte de a atinge un câine ghid. Între proprietar şi câine ghid trebuie să se contruiască o relaţie strânsă, astfel încât câinele să asculte doar de comenzile stăpânului.

Nu oferiţi niciodată mâncare unui câine ghid. Animalul are o dietă echilibrată care trebuie respectată pentru a-şi face treaba eficient.

Organizaţia Light into Europe

Organizaţia Light into Europe este una dintre puţinele organizaţii non-guvernamentale din România care dezvoltă programe de sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi senzoriale.

„Toate activităţile, programele şi parteneriatele pe care le-am realizat de-a lungul timpului au avut un scop comun – să îmbunătăţim calitatea vieţii cât mai multor copii şi tineri cu dizabilităţi senzoriale care trebuie să înfrunte multe obstacole pentru a reuşi şi să-i ajutăm oferindu-le acces la informaţie la educaţie şi echipament special pentru nevoile lor”, spune Adela Sandu, coordonator de programe la organizaţia Light into Europe.

În prezent, unul dintre cele mai importante proiecte ale organizaţiei este dezvoltarea Programului pentru Câini Ghizi, prin intermediul căruia persoanele cu dizabilităţi vizuale au şansa de a dobândi o viaţă independentă.
În 2008, Light into Europe a devenit membră a Federaţiei Europene de Câini Ghizi şi a început să colaboreze cu organizaţii care antrenează câini ghizi din Marea Britanie, Malta, Croaţia.

„Ne dorim o societate în care persoanele cu deficienţă de vedere să se bucure de aceeaşi libertate de mişcare ca şi ceilalţi. Dorim să dărâmăm orice barieră fizică şi legislativă, astfel încât persoanele nevăzătoare să se poată deplasa în siguranţă şi în mod independent”, spune Sandu.

Primul câine ghid din România

Primul câine ghid a fost dresat în Germania în anul 1920 pentru a ajuta veteranii care şi-au pierdut vederea în timpul Primului Război Mondial. În România „primele exemplare canine au fost formate, pentru nevăzători, în anul 1994, la Craiova, la Centrul de Educare Canină”, spune Liviu Ionescu, preşedinte al Centrului de Educare Canină România. Ionescu spune că până în prezent a antrenat doar câţiva câini ghizi, deşi Centrul a primit mai multe solicitări.

Din păcate, multe din persoanele cu deficienţe nu îşi permit să plătească drumul şi cazarea la Craiova pe durata antrenamentului, minimum şase luni. Potrivit datelor de la Ministerul Sănătăţii, 85% dintre oamenii cu deficienţe depind în totalitate de ajutorul social.

Fundaţia Light into Europe suportă toate cheltuielile legate de antrenamentul şi întreţinerea câinilor ghizi pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Helmut Duckadam, comemorat de Aleksander Ceferin. „O moștenire ce va străluci cât timp se va juca fotbal”

Aleksander Ceferin, președintele UEFA, a transmis un mesaj emoționant după moartea lui Helmut Duckadam, aducând un omagiu celui cunoscut drept „Eroul de la Sevilla”. Lumea...

TikTok se apără în fața acuzațiilor privind influențarea alegerilor prezidențiale din România

Platforma TikTok și-a susținut marți poziția în fața Parlamentului European (PE), subliniind măsurile stricte luate pentru a combate dezinformarea în timpul primului tur al...

Andreea Bălan, cerută în căsătorie! Victor Cornea a făcut pasul cel mare

Andreea Bălan a spus „DA” într-un moment emoționant pregătit de iubitul său, Victor Cornea, alături de care trăiește o poveste de dragoste de peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă