Consumul exagerat de brânză creşte riscul bolilor cardiovasculare, precum şi pe cel de infarct, vă atenţionează specialiştii în alimentaţie şi cardiologii. Sunt periculoase mai ales brânzeturile grase – brânza topită, caşcavalul, telemeaua, brânzeturile cu mucegai.
„În acestea conţinutul de grăsimi rele este chiar mai mare decât în carnea de porc”, precizează medicul Luminiţa Iliuţă, cardiolog la Institutul „C.C. Iliescu”, din Bucureşti.
Specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi vă atrage atenţia şi în privinţa conţinutului de aditivi şi fosfaţi din brânza topită, care împiedică fixarea calciului în oase. „Brânzeturile nesănătoase, pline de acizi graşi saturaţi, nu doar că vă îngroaşă vasele, dar nu aduc nici un beneficiu sănătăţii”, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Acesta vă îndeamnă să nu consumaţi brânzeturi mai mult de două ori pe săptămână. „Şi nu mai mult de 40 de grame pe zi”, adaugă acesta.
Cei care au probleme cu inima nu ar trebui să consume brânză decât o dată pe lună. Cardiologul Luminiţa Iliuţă vă sfătuieşte să vă orientaţi către brânzeturile degresate şi să le combinaţi cu salate, ridichi, ceapă verde, roşii. „Legumele, verdeţurile mai scad din absorbţia grăsimilor în sânge”, precizează medicul cardiolog, Luminiţa Iliuţă.