7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăGDPRBoala pulmonară, o ruletă rusească cu trei găuri şi un glonţ

Boala pulmonară, o ruletă rusească cu trei găuri şi un glonţ

În fiecare oră, 250 de persoane mor din cauza unei boli care nu este destul de cunoscută şi a cărui simptome sunt ignorante de către pacient.

Acest criminal tăcut, dar foarte eficient se numeşte bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) şi îi afectează mai ales pe fumători. Dacă boala nu este tratată, ea duce la invaliditate şi apoi la moarte.

BPOC este a treia cauză de mortalitate în Uniunea Europeană, fiind declasată doar de cancer şi infarct miocardic. Iar România se situează pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin BPOC , fiind înregistraţi peste un million de bolnavi.

Simptomele

BPOC-ul este o boală care afectează adulţii, în special cei peste 40 de ani. Dar în ultimii ani, vârsta celor mai tineri pacienţi a scăzut ajungând la 30 de ani. Această boală pulmonară este incurabilă, dar tratamentul început într-o fază incipientă poate încetini evoluţia ei şi ameliorează viaţa pacientului.

Principalele simptome ale bolii:

• respiraţie dificilă, cu gâfâială
• senzaţia de sufocare sau lipsa de aer
• reducerea capaciţăţii de rezistenţă la efortul fizic
• tusea cu expectoraţii

De obicei tusea este ignorantă de pacient care consideră că este rezultatul fumatului. Dar aceasta poate fi un semn de alarmă pentru BPOC dacă ţine perioade mai lungi de trei luni pe an.

Uneori pacienţii pot tuşi cu sânge sau pot avea buze albastre şi gambele sau gleznele umflate. Aceştia mai pot avea dureri de cap dimineaţa sau pot slăbi deoarece fac un efort mai mare pentru a respira.

Cauzele BPOC

Cauza principală a bolii, care apare la peste 60%dintre pacienţi este fumatul, inclusiv cel pasiv.

„Fumatul accelerează evoluţia bolii, iar cu cât pacientul se lasă mai repede cu atât boala încetineşte”, spune preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, doctorul Florin Mihălţan.

Iar preşedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, doctorul Miron Bogdan atrage atenţia asupra faptului că dacă un pacient diagnosticat cu BPOC nu renunţă la fumat, atunci el riscă să moară în cinci ani. În schimb, durata de viaţa a pacientului este de 15 ani dacă reuşeşte să se lase de fumat.

BPOC mai poate apărea şi după inhalarea pentru o perioadă mai lungă de timp a altor iritanţi pulmonari precum pulberile industriale sau substanţele chimice volatile. De asemenea, pot avea BPOC şi persoanele care au avut o greutate mică la naştere sau care au locuit în apartamente cu fum produs de unele tipuri de sobe. Chiar şi cei care au lucrat mulţi ani în zonele cu mult praf sau fum se pot imbolnăvi de această boală pulmonară.

Diagnosticare şi sfaturi

BPOC-ul poate fi diagnosticat printr-un test foarte simplu şi nedureros numit spirometrie. Tot ce trebuie să facă pacientul este să respire puternic într-un tub conectat la un aparat. De asemenea, diagnosticarea se pot face şi prin radografii toracice sau teste de sânge pentru a determina cât de bine funcţionează plămânii.

Boala nu afectează numai plămânii, ci este o afecţiune cu implicaţii asupra întregului organism. Un bolnav de BPOC nu mai poate respira normal, se oboseşte foarte repede, iar complicaţiile sunt numeroase şi pot ajunge până la apariţia diabetului sau la invaliditate.

De aceea, medicii specialişti le recomandă bolnavilor cu BPOC să meargă periodic la controale, cel puţin de două ori pe an şi să facă exerciţii fizice regulat, minim 20 de minute pe zi.

Dar primul sfat pe care trebuie să îl urmeze un bolnav de BPOC este să renunţe imediat la fumat. Se pot încerca diferite metode, de la guma de mestecat cu nicotină, plasturii contra fumatului până la începerea unui tratament medicamentos.

„Unul din trei fumătorii de peste 60 de ani va dezvolta boli specifice precum BPOC sau chiar cancer pulmonar. Este ca o ruletă rusească cu trei găuri şi un glonţ”, spune doctorul Miron Bogdan.

Potrivit unor studii citate de medici specialişti, fumătorii de peste 40 de ani îşi reduc viaţa cu trei luni prin fiecare an în care continuă cu acest viciu. Astfel, vei trăi cu 30 de luni mai puţin dacă fumezi de la 40 la 50 de ani . Iar dacă continui cu acest obicei nociv până la 60 de ani îţi vei scurta viaţa cu cinci ani.

„Desigur că această statistică este valabilă numai cu o condiţie: ca în acest timp persoana să nu se îmbolnăvescă de bolile specifice care apar din cauza fumatului.”, spune preşedintele Comisiei de Pneumologie.

Bolile cauzate de fumat variază de la infertilitate, impotenţă şi până la bronşită sau cancer pulmonar.

 

Cele mai citite

Turiștii străini au cheltuit, în medie, aproape 3.000 de lei/persoană în România, în primele nouă luni ale anului

Avionul a fost principalul mijloc de transport utilizat de turiști, urmat de autoturisme proprii, autocare și autobuze Turiștii nerezidenți cazați în structura de cazare turistică...

Franța acuză Rusia de manipularea influencerilor pentru propagandă pro-rusă

Franța a acuzat Rusia de angajarea a mii de influenceri europeni pentru a răspândi mesaje pro-ruse, inclusiv în țări precum România. Declarația a fost făcută...

Liderii UE se reunesc la ultimul Consiliu European din acest an: Ucraina, Orientul Mijlociu și migrația, principalele teme de discuție la Bruxelles

Liderii statelor Uniunii Europene se întrunesc joi, la Bruxelles, pentru ultimul Consiliu European din 2024, unde vor aborda teme majore de politică externă și...
Ultima oră
Pe aceeași temă