Omul modern are, pe de-o parte, o mulțime de facilități care sunt menite să îi facă mai ușoară viața cotidiană. În același timp, el devine mai predispus la anumite afecțiuni. Alături de stresul și anxietatea care caracterizează o mare parte din populația urbană, se alătură și afecțiunile ce pot fi cauzate de utilizarea sistemelor de aer condiționat. Care sunt acestea și cum anume pot fi prevenite, află din acest articol.
Ce efecte negative poate avea aerul condiționat
Simptomele rinitei alergice sunt printre primele care se instalează în cazul în care sistemul de aer condiționat este utilizat excesiv sau în mod necorespunzător. Inflamații ale amigdalelor sau chiar otite, în funcție de sensibilitatea fiecărei persoane, pot aparea ca urmare a folosirii unităților AC. De asemenea, din cauza mediului umed care există în interiorul aparatelor de aer condiționat, suntem predispuși la bacterii și alte microorganisme dăunătoare sănătății, deci, de departe, cel mai afectat rămâne sistemul respirator. Însă, contrar părerilor, virozele respiratorii și bronșitele care apar ca urmare a orelor petrecute în apropierea acestor sisteme moderne nu sunt cauzate de aerul rece ci tocmai de aceste microorganisme și virusuri ce se strâng în unitatea internă.
În plus, dacă filtrele aparatului nu sunt curățate, germenii care se dezvoltă aici favorizează apariția conjunctivitelor.
O altă afecțiune ce mai poate să apară din cauza aparatului AC este fibromialgia, sau, mai concret, durerea musculară. Nu de puține ori, persoanele care petrec ore în șir în birouri sau în alte spații în care sunt instalate sisteme de climatizare acuză dureri difuze ale mușchilor, în special cei ai cefei și ai părții lombare. Și totuși, cea mai comună dintre problemele care apar la persoanele ce utilizează în exces sistemele de aer condiționat sunt migrenele.
Importanța sistemului de aer condiționat pentru sănătate
Sistemele de aer condiționat moderne au la bază tehnologii inovatoare care minimizează efectele nocive asupra sănătății. Însă, există și alte metode prin care aceste efecte pot fi reduse. În primul rând, este important ca timpul de expunere la aerul condiționat să nu fie foarte ridicat. Mult mai important decât acest aspect îl reprezintă totuși un procedeu simplu, dar cu foarte multe beneficii atât pentru unitatea AC, dar în special pentru sănătatea utilizatorilor: iginizarea. Această operațiune presupune curățarea filtrelor, tăvii de condensare, a ventilatoarelor și a altor elemente componente din instalația de aer condiționat. Soluțiile speciale igienizează întreaga instalație, îndepărtând particulele de praf și de bacteriile care se dezvoltă în interiorul său.