10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăGDPRAvorturile spontane repetate, factor de risc cardiac

Avorturile spontane repetate, factor de risc cardiac

Femeile care au suferit avorturi spontane repetate prezintă de cinci ori mai multe riscuri de a suferi ulterior un infarct, potrivit unui studiu publicat în revista Heart si citat de Mediafax.

Aproximativ 20% dintre femei suferă un avort spontan – una dintre complicaţiile cele mai obişnuite în timpul sarcinii -, potrivit cercetării, la care au participat peste 11.500 de femei, ce au acceptat să facă parte dintr-un studiu european mai mare, EPIC. Acest studiu a avut ca scop să stabilească impactul alimentaţiei şi al modului de viaţă asupra sănătăţii şi apariţiei bolilor cronice precum cancerul.

Astfel, 25% dintre femei au avut cel puţin o sarcină extrauterină detectabilă, în timp ce 18% au suferit cel puţin un avort spontan. Totodată, 2% dintre participantele la studiu au născut copil mort.

Din cele 2.876 de femei care au suferit cel puţin un avort spontan, 69 au avut peste trei astfel de complicaţii. Aceste femei aveau în general o greutate peste cea normală.

Femeile care au născut un copil mort erau mai degrabă sedentare, multe având diabet sau hipertensiune arterială, dar şi un risc crescut de infarct şi accident cerebral.

Într-o perioadă de aproape 10 ani, 82 dintre participante au făcut infarct, iar 112, accident vascular cerebral.

Potrivit cercetătorilor, riscul de criză cardiacă creşte de cinci ori în cazul femeilor care au suferit cel puţin trei avorturi spontane şi de patru ori în cazul celor cu peste două avorturi spontane. Riscul creşte de 3,5 ori în cazul femeilor care au născut un bebeluş mort.

Avorturile spontane repetate şi naşterea de bebeluşi morţi trebuie să servească drept indiciu pentru prevenirea crizelor cardiace şi cerebrale, spun autorii acestui studiu.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă