20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăGDPRAntrenorii de mămici

Antrenorii de mămici

Un asistent neonatolog poate veni să vă înveţe trucuri privind prepararea hranei, potolirea colicilor, efectuarea masajului la copilul mic.

Monica Drăghici (30 de ani) are o fetiţă de numai 3 luni şi îşi aminteşte cu emoţie momentul în care a adus-o acasă de la maternitate. „Nu ştiam prea multe despre cum se creşte un copil, dar într-un final m-am descurcat. Soacră-mea îmi băga în cap numai tâmpenii, cum ar fi, de exemplu, să îi dau zeamă de lămâie când sughiţă, dar până la urmă m-am lămurit de unele lucruri de pe internet, din cărţi, de la medicul de familie”, spune Monica. În situaţia ei sunt multe alte tinere mămici, care astăzi ar putea fi ajutate de firme specializate.

Trainingul complet cuprinde trei vizite

Un asistent neonatolog, angajat de firmele care oferă servicii la domiciliu, poate veni acasă şi oferi traininguri pentru tinerii părinţi. De asemenea, sunt pediatri care, pentru un ban în plus, sunt dispuşi să acorde consultanţă la domiciliu şi să explice pe îndelete toate informaţiile care ţin de creşterea şi dezvoltarea copilului, regulile generale privind igiena, vestimentaţia, alimentaţia ori calendarul vaccinărilor. „Astfel de servicii la domiciliu pot fi utile mai ales celor care nu au prin preajma lor părinţii, socrii sau care pur şi simplu nu vor să apeleze la aceştia. Mai sunt şi cei care nu au văzut în viaţa lor cum se creşte un copil”, spune medicul Bogdan Stănescu, director medical la Sanacas, firmă specializată în servicii medicale oferite acasă.

Programul pentru tinerele mămici constă în deprinderea unor tehnici, manevre şi chiar a unor mici trucuri privind alăptarea, îmbăierea, masajul, prepararea şi diversificarea hranei, abordarea colicilor. „Sunt mulţi părinţi care citesc şi au cunoştinţe, dar pe unele nu ştiu cum să le aplice”, explică Bogdan Stănescu. La Sanacas, o şedinţă cu asistentul neonatolog costă 150 de lei, iar un training complet cuprinde trei vizite. „La cea de-a patra vizită, oferim o reducere de 50%”, spune medicul Bogdan Stănescu.

Monica spune că, dacă ar fi avut bani, ar fi apelat la serviciile unei astfel de firme. „Am văzut că sunt tot felul de cursuri care se organizează pentru tinerii părinţi şi m-aş duce cu drag la ele, dar, din păcate, nu stăm prea bine financiar. Una dintre dilemele cu care m-am confruntat a fost legată de alăptat. O prietenă îmi spunea că trebuie să îi dau sân din trei în trei ore, alta că trebuie să îi dau când cere. Până la urmă, am ales ultima variantă, după ce m-am consultat şi cu pediatra”, spune tânăra mamă.

„A fost ciudat când a avut scaun negru”

Andreea Grigore (23 de ani) este însă de părere că astfel de traininguri şi cursuri nu reprezintă decât „fiţe”. „Sunt foarte multe lucruri pe care le faci natural, din instinct. Nu este nevoie să vină cineva să te înveţe. Asistentele din maternitate îţi arată la prima alăptare cum trebuie ţinut copilul, cum să îl trezeşti, cum să îl cureţi de cojiţele de pe piele, iar acasă, cu băiţa eu m-am descurcat din prima. I-am luat o cădiţă în care îl puneam pe spate şi asta a fost”, spune Andreea. Mai greu, spune tânăra mămică, a fost cu tăiatul unghiilor. „Dar i-am cumpărat o foarfecuţă cu vârfurile rotunjite şi mi-a ieşit şi asta”, zice ea. Andreea recunoaşte însă că mai sunt şi momente în care, ca proaspăt părinte, poţi să intri în panică. „A fost mai ciudat când a avut scaun negru, dar am citit pe internet că este vorba despre meconium (primul scaun al bebeluşului) şi m-am liniştit. A mai fost şi o situaţie în care a avut febră mare, dar în rest nu au fost probleme deosebite”, spune Andreea.

Nicoleta (33 de ani) s-a simţit neajutorată în momentul în care nu şi-a mai putut alăpta fetiţa. „Mi s-a blocat laptele şi nu ştiam ce să fac. Până la urmă a citit soţul meu pe internet cum poate fi provocată lactaţia în astfel de situaţii”, zice Nicoleta. Ideea de a apela la o firmă specializată în traininguri la domiciliu i se pare însă costisitoare. „Multe lucruri ar trebui să le ştii din maternitate, dar nu are nimeni răbdare să îţi explice”, consideră ea.

Medici pediatri cu telefonul deschis non stop

Servicii similare de îngrijire a micuţilor la domiciliu oferă şi firma Pediasan, înfiinţată de doi medici pediatri, soţ şi soţie. „Am pus pe picioare firma acum patru ani. De atunci, telefonul nostru stă deschis zi şi noapte. Copiii sunt mult mai cuminţi când sunt examinaţi acasă, în mediul lor. În plus, părinţii sunt şi ei mai relaxaţi, medicul nu e îmbrăcat în halat, are mai mult timp de joacă cu cel mic. E altfel decât la camera de gardă”, spune pediatrul Alexis Cochino.

Medicul este cel mai adesea chemat la domiciliu pentru vaccinarea copiilor. „Mai sunt solicitări când micuţii fac febră, laringită, penumonie, bronşiolită, diaree, vărsături, otită”, exemplifică medicul pediatru. Preţul unei consultaţii este de 150 de lei, iar vizitele pot fi făcute în intervalul 9.00-19.00, în Bucureşti şi în Ilfov. „Există şi posibilitatea de a fi consultaţi în intervalul 19.00-9.00, precum şi în weekend-uri, în limita posibilităţilor legate de distanţe şi programări”, spune pediatrul Alexis Cochino. 

Multe lucruri ar trebui cunoscute  din maternitate, dar nu are nimeni răbdare să le explice.

Cele mai citite

Regulamentul privind industria „zero net” face ca UE să devină căminul producției de tehnologii curate

Regulamentului privind industria „zero net” (RIZN) a fost adoptată în ședința de astăzi, 27 mai, în cadrul întâlnirii Comisiei Europene. Noul regulament ar urma să...

Oppo Reno 10: Tot ce trebuie să știi despre acest smartphone

Cu siguranță, seria Oppo Reno a captat atenția iubitorilor de tehnologie prin inovație și performanță, iar modelul Oppo Reno 10 nu face excepție. Împărtășind...

Fostul mare jucător de handbal masculin s-a stins din viață. Ștefan Birtalan avea 75 de ani

Fostul mare jucător de handbal, Ștefan Birtalan, dublu campion mondial și medaliat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, a decedat la vârsta de 75...
Ultima oră
Pe aceeași temă