13.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăGDPRAntibioticele de ultimă generaţie îşi pierd din eficienţă în lupta împotriva infecţiilor

Antibioticele de ultimă generaţie îşi pierd din eficienţă în lupta împotriva infecţiilor

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor /ECDC/ a anunţat că procentul infecţiilor provocate de bacteria Klebsiella pneumoniae, o cauză obişnuită a îmbolnăvirii la pacienţi spitalizaţi, care erau rezistenţi la carbapeneme, era mai mare de 5% în 2012 în cinci ţări membre ale Uniunii Europene: Grecia, Cipru, Italia, România şi Slovacia.

În 2009, doar Grecia şi Cipru au depăşit acest prag.

Un comunicat publicat de Comisia Europeană vineri, cu câteva zile înainte de marcarea, pe 18 noiembrie, a Zilei europene a informării despre antibiotice, arată că s-a redus utilizarea de antibiotice de către oameni şi, de asemenea, a crescut gradul de conştientizare de către opinia publică a faptului că antibioticele nu distrug viruşii, potrivit Agerpres.

Dar această ştire bună este umbrită totuşi de datele publicate în paralel de ECDC, care arată o proliferare în Europa a bacteriilor Gram-negative rezistente la multiple medicamente, care au devenit, de asemenea, rezistente la carbapeneme – antibiotice de ultimă generaţie folosite pentru tratarea infecţiilor asociate asistenţei medicale.

Prin urmare, Comisia Europeană îşi intensifică lupta împotriva rezistenţei la antimicrobiene /RAM/ prin finanţarea a 15 proiecte de cercetare noi şi prin norme de armonizare privind colectarea datelor referitoare la RAM cu privire la animale şi alimente.

”Sunt profund îngrijorat de faptul că antibioticele, care ne-au permis să tratăm infecţii bacteriene ce se soldau anterior cu moartea şi care salvează multe vieţi, devin în prezent din ce în ce mai puţin eficace”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, subliniind ”seriozitatea cu care executivul european abordează provocarea reprezentată de rezistenţa la antimicrobiene”.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 712: Mai multe țări din UEsunt favorabile achiziționării de muniție pentru Kiev

Mai multe ţări europene, printre care şi Franţa, sunt de acord cu achiziţionarea de către UE de muniţie produsă în afara Europei pentru a...

Plăți instant în toată Uniunea Europeană! Cât vor costa tranzacțiile

Băncile din Uniunea Europeană vor fi obligate să ofere clienților plăți instant în toate țările membre, iar prețul plătit de către aceștia să...

Diana Șoșoacă a primit un plic cu o ”substanță granulară” la Senat

Senatoarea Diana Șoșoacă a fost implicată într-un incident tensionat la Senat, întrucât a primit, în data de 26 februarie 2024, un plic la...
Ultima oră
Pe aceeași temă