20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăGDPRAlimente functionale, un nou concept

Alimente functionale, un nou concept

Alimentele functionale sunt produse ce contin diversi compusi biologic activi si care, consumate in cadrul unei alimentatii curente, contribuie la mentinerea starii optime de sanatate fizica, psihica si mentala a populatiei.

Prof. dr. Rodica Segal, Fundatia pentru Alimentatie Sanatoasa, a explicat ca: "un aliment functional poate fi un produs natural, ce contine componenti utili sub aspect biologic sau un aliment obtinut printr-o interventie tehnologica care-i mareste nivelul compusilor biologic activi. Compusii biologic activi sunt componenti ai alimentelor care actioneaza pozitiv asupra unor functii-cheie din organism, relevante pentru sanatate. Ei reduc riscul de aparitie a unor boli, cum ar fi ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, infarctul de miocard, diabetul etc.". Fara indoiala, cele mai bogate surse de compusi cu efecte benefice pentru sanatate sunt vegetalele. "Fructele si legumele proaspete, ceaiul (indeosebi cel verde) sunt, prin bogatia lor in polifenoli, o sursa foarte eficienta de antioxidanti necesari pentru prevenirea acumularii in exces a radicalilor liberi in organism.

 

Flavonele si catehinele din aceste produse s-au dovedit a produce o scadere a mortalitatii datorate bolilor cardiovasculare, determinand si o reducere a riscului pentru bolile maligne. Pentru sanatatea dumneavoastra consumati cel putin cinci fructe sau legume proaspete pe zi", ne-a declarat prof. dr. Rodica Segal. Specialistul a subliniat ca  "soia joaca un rol deosebit in prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului si osteoporozei. Cercetari recente sugereaza ca izoflavonele, compusi prezenti in boabele de soia, previn fenomenele de ateroscleroza. Ovazul este o sursa importanta de  compusi (beta glucani) care reduc nivelul colesterolului sanguin si deci riscul bolilor cardiovasculare. Pestele gras de apa rece (somon, sardina, cod) si semintele oleaginoase (in, dovleac alune, nuci) contin grasimi polinesaturate omega-3 cu efect antiinflamator, prin care limiteaza dezvoltarea unor boli ca artrita reumatoida, Alzheimer, ateroscleroza, precum si cu efect de stimulare a sistemului imunitar".

 

Consumati peste si seminte la una din cele 3 mese zilnice: mic dejun, pranz, cina. Evitati excesele de orice fel. Produsele lactate sunt, fara nici o rezerva, excelente alimente benefice sanatatii, mai ales cele fermentate cunoscute ca probiotice, alimente ce contin microorganisme vii cu efecte complexe asupra organismului gazda. Membranele bacteriilor ingerate pot stimula formarea interferonului, iar administrarea iaurtului ce contine bacterii vii modifica raspunsul imunitar. De asemenea, se inregistreaza o scadere a colesterolului si o ameliorare a tulburarilor cardiovasculare asociate. Nu ezitati sa consumati produse lactate fie la micul dejun, fie la pranz, de altfel cele mai importante mese ale zilei, care trebuie sa aiba o densitate calorica mai mare decat alimentele consumate in a doua parte a zilei. Alimentele functionale nu sunt tablete, nici comprimate sau capsule, ci un mod sanatos de alimentatie, a precizat dr. Rodica Segal.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă