27.6 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒGDPRAlertฤƒ de antrax รฎn patru judeลฃe

Alertฤƒ de antrax รฎn patru judeลฃe

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabฤƒrฤƒ, a declarat cฤƒ are încredere cฤƒ direcลฃiile sanitar-veterinare de la graniลฃa României cu Serbia nu vor permite extinderea focarelor de antrax la noi în ลฃarฤƒ.

 

Alerta de antrax s-a dat în judeลฃele CaraลŸ-Severin, TimiลŸ, Mehedinลฃi ลŸi Arad, dupฤƒ ce au fost depistate mai multe focare în zona Novi Becej din Serbia. Direcลฃiile sanitar veterinare de la graniลฃa cu sârbii au intensificat controalele la transporturile de animale vii ลŸi produse din carne din Serbia.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabฤƒrฤƒ, a anunลฃat cฤƒ va dezbate azi problema cu specialiลŸtii în domeniu. „Focarele de antrax nu sunt o chestiune oarecare. Nu vrem sฤƒ fim blocaลฃi acum, la ieลŸirea la export cu carnea de porc, din cauza cazurilor de antrax. Sper ca problema din Serbia sฤƒ fie blocatฤƒ la graniลฃa cu Serbia. Sunt convins cฤƒ cele trei Direcลฃii Sanitar-Veterinare de pe graniลฃa de vest vor gestiona problema”, a precizat Tabฤƒrฤƒ, într-o intervenลฃie televizatฤƒ.

Epidemie de antrax în douฤƒ sate

Autoritฤƒลฃile sârbe au anunลฃat sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ izbucnirea unei epidemii de antrax în satele Bocar ลŸi Novo MiloลŸevo, aflate la 60 kilometri de graniลฃa cu România. În cele douฤƒ localitฤƒลฃi au fost instituite mฤƒsuri de carantinฤƒ pentru protejarea oamenilor ลŸi animalelor. Imediat dupฤƒ anunลฃ, preลŸedintele Autoritฤƒลฃii Naลฃionale Sanitar Veterinare ลŸi pentru Siguranลฃa Alimentelor, Radu RoatiลŸ-Cheลฃan, a dispus intensificarea mฤƒsurilor de control strict al circulaลฃiei de animale vii ลŸi produse la direcลฃiile sanitar-veterinare din CaraลŸ-Severin, TimiลŸ, Mehedinลฃi ลŸi Arad. ลži angajaลฃii din Vama Porลฃile de Fier I au fost mobilizaลฃi pentru a controla atent produsele din carne din Serbia. ลžeful Biroului Vamal Mehedinลฃi, Titu Neลฃoiu, a declarat cฤƒ bagajele fiecฤƒrei persoane care tranziteazฤƒ frontiera sunt verificate, astfel încât sฤƒ se evite intrarea în ลฃarฤƒ a cฤƒrnii ลŸi a altor produse procesate din zonele contaminate.

Doi oameni, la spital

În cele douฤƒ sate din Serbia, unde s-au introdus mฤƒsuri de carantinฤƒ, douฤƒ persoane care au intrat în contact cu un animal mort de antrax au fost spitalizate. Cazuri de infecลฃie cu antrax au fost depistate ลŸi în satul Ieni Kadin din Bulgaria, în apropiere de frontiera cu Turcia. Animalele infectate au fost sacrificate de autoritฤƒลฃi. Antraxul apare mai ales în zonele umede, cu mlaลŸtini, unde pot fi transportaลฃii sporii bacilului care provin din cadavrele animalelor. Bacilul poate rezista în pฤƒmânt zeci de ani. Ingerat o datฤƒ cu carnea infestatฤƒ, antraxul poate duce la moarte.

Antraxul poate produce trei forme de îmbolnฤƒvire la oameni, fiecare având gravitate diferitฤƒ. Forma mai uลŸoarฤƒ este cea cutanatฤƒ, în care apar vezicule ลŸi ulceraลฃii pe pielea care a intrat în contact cu bacilul. Dacฤƒ nu se face tratament cu penicilinฤƒ, se poate ajunge la moarte prin septicemie în pânฤƒ la 20 la sutฤƒ din cazuri. Forma pulmonarฤƒ se manifestฤƒ prin tuse, febrฤƒ mare ลŸi insuficienลฃฤƒ respiratorie ลŸi poate duce la deces în ลŸase zile de la infectare. Forma digestivฤƒ apare dupฤƒ consumarea cฤƒrnii infectate, care provoacฤƒ diaree hemoragicฤƒ, iar mortalitatea este de 50 la sutฤƒ în lipsa unui tratament adecvat.

Cele mai citite

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Ineficienศ›a energeticฤƒ: Povestea care ne costฤƒ scump

Romรขnia, odinioarฤƒ un jucฤƒtor energetic major รฎn Europa de Est, se confruntฤƒ acum cu o realitate sumbrฤƒ: preศ›urile au explodat, iar ศ›ara e รฎn...

De Ziua Educaศ›iei, preศ™edintele Iohannis a decorat peste 100 de unitฤƒศ›i de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt

Preศ™edintele a transmis cฤƒ educarea unor รฎntregi generaศ›ii este una dintre cele mai frumoase vocaศ›ii Preศ™edintele Klaus Iohannis a transmis sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie, unย mesajย cu ocazia...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ