16.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăGDPRAflă cum să previi şi cum să tratezi varicele

Află cum să previi şi cum să tratezi varicele

Inestetice şi în acelaşi timp periculoase din punct de vedere medical, varicele apar mai frecvent la femei, în special la cele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani.

Boala dezvoltă o senzaţie de disconfort la nivelul întregului picior sau doar la nivelul gambei, însă în cazurile severe varicele se pot rupe şi pot duce chiar la afecţiuni mai grave, precum leziuni ulceroase la suprafaţa pielii.

Cine este predispus la varice?

Persoanele sedentare, persoanele care stau prea mult pe scaun ori prea mult în picioare, cele care suferă de obezitate sau de dereglări hormonale sunt cele mai predispuse la aceasta boală.

Cum previi varicele?

Potrivit dr. Elfarra Mazen Saib, medic specialist în chirurgie vasculara la spitalul Delta Hospital, dacă boala este depistată la timp, aceasta poate fi tratată fără o intervenţie chirurgicală ori tratament medicamentos.

Iată câteva sugestii de prevenire a varicelor din partea domnului doctor Elfarra Mazen Saib pentru persoanele care sunt predispuse acestei boli:

– practicarea de sporturi care favorizează circulaţia sangvină în zona membrelor inferioare (ciclism, mers pe jos, înot)
– băile cu apă sărată (inclusiv sare dizolvată în apa pregătită pentru baie) şi duşuri reci pentru a combate senzaţia de picioare obosite
– purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte comode şi evitarea corsetelor care strâng regiunea inghinala şi pantofii cu toc înalt
– pierderea în greutate, în cazul în care sunt supraponderale
– includerea în alimentaţia zilnică a vegetalelor şi cerealelor care uşurează digestia şi combat constipaţia
– realizarea de exerciţii de dezmorţire periodic, atunci când sunt la serviciu
– ridicarea gambelor timp de 10 minute mai sus decât poziţia corpului, în timpul zilei sau seara înainte de culcare

Cum tratezi varicele?

Dacă varicele au apărut deja, pot fi tratate medicamentos sau chirurgical, în funcţie de gravitatea afecţiunii ori de necesitatea fiecărui pacient.

Tratamentul medicamentos constă în administrarea de tonice venoase care reduc edemul şi inflamaţia. Aceasta este o terapie de bază pentru persoanele predispuse genetic sau la care sunt prezente semnele bolii ori pacienţii care nu pot suferi o intervenţie chirurgicală. De asemenea, tratamentul medicamentos se mai foloseşte şi ca adjuvant înainte şi după operaţie.

Tratamentul chirurgical se adresează majorităţii cazurilor de varice şi se poate realiza în mai multe feluri, medicul alegând-o pe cea care se potriveşte cel mai bine pacientului. Intervenţiile chirurgicale pentru eliminarea varicelor pot fi crosectomie însoţite de procedeul Babcock sau, alternativ, de parţial Stripping ori flebectomia microchirurgicală.

Alte tratamente sunt cele endovenoase prin scleroterapie, laser endovenos şi radiofrecvenţă. “Acestea sunt intervenţii minim-invazive, rapide şi care asigură un aspect postoperator estetic, însă unul din dezavantajele lor este apariţia frecventă a recidivelor. Rata de recidivă cea mai scăzută o are chirurgia clasică, însă trebuie luat în calcul că alegerea celei mai bune metode de tratament se realizează în funcţie de gravitatea varicelor şi de nevoile pacientului”, adaugă specialistul Delta Hospital.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 709: Interdicție pentru ucraineni de a se apropia de granițele cu România și Republica Moldova

Cetăţenii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care pot fi recrutaţi pentru a participa la război, au interdicţia de a...

de la bășcălie, la umor și revelație

Influencer: „Dacă vreau să văd o schimbare în lume, în primul rând trebuie să mă schimb eu.” Bianca Adam M-am întâlnit cu doi influenceri,...

Modificări ale liniilor STB 93 și 168

Linia de troleibuze 93 va fi prelungită începând de mâine până în cartierul Constantin Brâncuşi, iar pe acest traseu vor circula numai troleibuze noi...
Ultima oră
Pe aceeași temă