Anxietatea, depresia, durerile de cap, astmul, atacul de cord, accidentul vascular cerebral pot fi semne ale insomniei, relatează Huffington Post.
Persoanele care prezintă măcar unul din aceste simptome ar trebui să știe câteva lucruri mai puţin cunoscute despre insomnie.
1. Sunt două tipuri de insomnie
Insomnia poate fi acută sau cronică. Insomnia acută apare ca urmare a evenimentelor cotidiene (o zi grea la serviciu, o ceartă) şi nu durează mai mult de o noapte, informează National Sleep Foundation.
Insomnia cronică, în schimb, are în vedere somnul perturbat pe trei sau mai multe nopţi pe săptămână, pe o perioadă de cel puţin trei luni. Acest tip de insomnie afectează sănătatea, iar tratamentul poate dura mult timp.
2. Fiecare noapte poate fi diferită
Insomnia cronică diferă de la persoană la persoană. De aceea, este indicată stabilirea unui program fix de somn. Consumul de alcool înainte de culcare ajută corpul să se relaxeze, spun specialiștii.
3. Pastilele de dormit nu sunt singura soluţie
Experţii sunt de părere că pastilele de dormit ajută doar pe termen scurt şi nu sunt întotdeauna benefice pentru organism. Pe termen lung, aceştia recomandă CBT-I (terapia cognitiv comportamentală pentru insomnie), o terapie prin care se încearcă descoperirea cauzelor care provoacă insomnia.