Un sfert dintre românce nu merg niciodată la ginecolog şi au cunoştinţe precare în ceea ce priveşte afecţiunile ginecologice, arată un studiu realizat de GfK Healthcare.
Întrebate cât de des merg la un control ginecologic, femeile se împart în patru mari categorii: cele care nu o fac niciodată (25%), cele care merg o dată la 3 ani sau mai rar (22%), femeile care merg o dată pe an la un control (23%) şi femei care merg o dată la 6 luni sau mai des la medicul ginecolog (15%). Aproape două treimi dintre femei vizitează întotdeauna acelaşi medic ginecolog, în special cele de la oraş. Un procent mai mic de femei (14%) îşi schimbă des medicul ginecolog, dar acestea ajung la control o dată la trei ani sau chiar mai rar.
Studiul GfK mai arată că numai jumătate dintre femei au auzit de virusul papilloma, resonsabil de apariţia cancerului uterin la femei. Cele care au auzit sunt cu precădere femei din zona Munteniei sau locuiesc în oraşe mari, cu peste 200,000 locuitori. Sunt absolvente de studii superioare şi au între 31 şi 50 de ani. Au un venit personal mediu lunar cuprins între 1.000 şi peste 2.000 RON şi utilizează Internetul zilnic.
[…] Un studiu din 2011 realizat de GfK Healthcare România arată că un sfert dintre românce nu merg niciodată la ginecolog și deși a trecut un deceniu de atunci, situația nu pare să se fi schimbat. Dr. Ioan Boleac, medic obstretică-ginecologie în București, spune că „în Romania există această tendință de a veni la consult numai în momentul apariției unei probleme, uneori fiind prea târziu. Este o problemă generală, la noi se practică mai mult tratarea decât prevenirea. Însă aș vrea să fie clar că un consult ginecologic e necesar în fiecare an, mai ales de la începerea vieții sexuale”. […]