7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăGDPR10 tehnici să-ţi sporeşti puterea de convingere

10 tehnici să-ţi sporeşti puterea de convingere

Fiecare persoană are anumite tehnici prin care obţine ce-şi doreşte: unii folosesc seducţia, alţii rugăminţile, pe când alţii fac apel la intimidare. Dar nu trebuie să fii un specialist pentru a obţine rezultatul dorit, potrivit site-ului Women’s Day.

Vrei să îţi convingi iubitul să ducă gunoiul sau pe angajaţii tăi să respecte termenele limită impuse de tine? Dacă vei urma sfaturile date de Michael Lee, autorul cărţii „How to Be an Expert Persuader in 20 Days or Less” şi de Steve Martin, co-autorul cărţii „Yes!: 50 Scientifically Proven Ways to Be Persuasive” , data viitoare când vei cere ceva, cu siguranţă vei reuşi să fii mai convingătoare, scrie portalul dedicat doamnelor.
„Puterea persuasiunii stă în convingerea oamenilor să facă ce vrei tu fără să realizeze că au fost manipulaţi, un scenariu în care ambele părţi au ceva de câştigat”, spune Michael Lee.

1. Începe lucrurile în numele lor

„Oamenii vor fi mai dispuşi să continue o sarcină care a fost deja începută pentru ei”, spune Steve Martin. Aşa că data viitoare când vrei să îţi convingi iubitul să spele vasele, încearcă să speli tacâmurile, după care roagă-l să termine treaba. Pune în practică această regulă; studiile spun că vei avea noroc.

2. Foloseşte cuvintul magic „imaginează-ţi”

Încearcă să foloseşti următoarea replică data viitoare când vrei să îl convingi pe partenerul tău să facă ceva: „Ştiu că voi întârzia diseară, dar îţi poţi imagina cât de uşurată voi fi dacă ai termina treaba înainte să ajung acasă?”
Această tehnică va crea în mintea celui pe care vrei să îl convingi o imagine foarte reala. El îşi va imagina cât de fericită vei fi dacă treaba va fi făcută sau, dimpotrivă, cât de mult te va afecta dacă nu îţi este îndeplinită rugămintea, spune Michael Lee.
Şi de cele mai multe ori această regulă va funcţiona pentru că majoritatea oamenilor încearcă să evite o ceartă, nu să o creeze.

3. Scoate în evidenţă ce vor pierde

Sezonul meciurilor de fotbal a început, aşa că iubitul tău probabil stă lipit de ecranul televizorului în fiecare seară. Vrei să reuşeşti să îi captezi atenţia si să îl determini să facă şi altceva?
Cei doi autori spun că nu vei avea nici o problemă să faci asta dacă încerci să aplici această tehnică.
Ce trebuie să faci? E simplu, în loc să îţi faci iubitul să se simtă vinovat că nu îţi acordă atenţie, încearcă să îi arăţi ce va pierde dacă va continua să se uite la televizor. Se pare că oamenii sunt mai motivaţi să facă ceva atunci când se gândesc la ce vor pierde decât la ce au de câştigat.

4. Fii primul care dăruieşte

Oamenii sunt programaţi psihologic să întoarcă un favor, spune Martin. Aplicam zi de zi această regulă fără să ne dăm seama că folosim o tehnică foarte bună de persuasiune. Aşa că data viitoare când vrei să obţii ceva, mai întâi gândeşte-te cum poţi să faci o favoare pentru a primi alta în schimb.
Dacă vei face o faptă bună pentru cineva, aceea persoană se va simţi oarecum constrânsă sa îţi înapoieze gestul, iar atunci când o vei ruga ceva nu va avea cum să te refuze.

5. Cere mai mult decât ai nevoie

„Oamenii se simt vinovaţi atunci când refuză să facă ceva ce tu i-ai rugat”, spune Lee. El este de părere că dacă îi vei cere al doilea lucru, adică ceea ce îţi doreai de la bun început, cererea îţi va fi îndeplinită.
Aceasta este o tactică pe care copii o aplică foarte bine. Nu o recunoşti cumva în discursul: „Putem să ne jucăm la calculator? Nu? Atunci putem să ne uităm măcar la telvizor?”
A doua întrebare din acest discurs acordă libertatea de a alege şi este poziţionată ca şi când ar fi o alternativă pentru primul lucru refuzat. Astfel părinţii se simt uşuraţi şi copilul va obţine ceea ce a vrut de la început. Poţi aplica şi tu această tactică, specialiştii spun că va funcţiona.

6. Fă-l să râdă

Michael Lee recomandă oamenilor care vor să fie mai convingători să încerce să fie mai amuzanţi.
Această părere este susţinută şi de comedianul american, John Cleese, care spune că dacă reuşeşti să faci pe cineva să râdă, atunci aceea persoană te va simpatiza mai mult şi va fi mai deschisă ideilor tale. De asemenea, el crede că dacă o persoană va râde la o anumită glumă pe care o faci, înseamnă că a recunoscut că e adevărată.
Deşi este o concepţie clasică a oamenilor de comedie, această presupoziţie este adevărată. În general, oamenii râd la glume, când, dintr-un motiv sau altul, se identifică cu ele, explică Lee.

7. Renunţă la singular în favoarea pluralului

Mai multe studii au arătat că dacă foloseşti pronumele „noi” vei reuşi să-ţi convingi jumătatea să facă un anumit compromis.
Ameninţările de genul „Dacă nu faci asta, eu voi…” sau replica raţională „Ar trebui să faci asta din următoarele motive” nu vor funcţiona.
Ele trebuie înlocuite cu o abordare care să conţină pluralul pentru că folosirea lui întăreşte senzaţia de trai comun, de unitate. Astfel, ar fi mai bine să foloseşti o replică precum: „Noi am mai trecut prin asta şi am reuşit să rezolvăm situaţia atunci, putem să o rezolvăm din nou împreună”.

8. Bazează-te pe majoritate

Cercetările au arătat că oamenii sunt mai predispuşi să îşi reducă consumul de energie dacă văd că facturile vecinilor sunt mai mici.
Astfel, când vrei să fii mai convingătoare, asigură-te că scoţi în evidenţă faptul că majoritatea persoanelor gândesc ca tine. Nu eşti numai tu ceea care îi ceri ceva, majoritatea persoanelor ar face la fel.
De ce va funcţiona această tehnică? Pentru că oamenii vor să fie aprobaţi de cei din jurul lor atunci când iau o decizie.

9. Foloseşte tehnică etichetărilor pozitive

„Ai făcut o treabă minunată şi sunt sigură că data viitoare vei avea rezultate şi mai bune „
Specialiştii spun că cel mai puternic principiu al persuadării este ascuns în nevoia unei persoane de a rămâne în mod constant legat de trecutul său, explică Lee.
„Oamenii pot fi convinşi mai uşor să se comporte într-un anumit mod dacă au mai acţionat în trecut la fel, iar acest lucru a fost observat”, spune el.

10. Alege momentul potrivit

Câteodată nu reuşeşti să fii convingătoare nu pentru că ai cerut ceva prea greu ci pentru că ai ales un moment prost pentru a-ţi expune dorinţa, spun specialiştii.

Oamenii pot fi persuadaţi mai uşor imediat după ce i-au mulţumit cuiva pentru ceva. Şi viceversa, tu eşti mai convingătoare atunci când cineva tocmai ţi-a mulţumit pentru ceva.

Acest moment e perfect pentru a cere un favor. Ai incercat vreodată replica: „Cu plăcere, de fapt speram să mă poţi ajuta şi tu cu un lucru”. Ce zici, pe tine te-ar convinge cineva cu această tehnică?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă