„Este un mandat foarte puternic din partea diasporei. Foarte masiv a votat diaspora. În comparație cu primul scrutin, au ieșit cu 112 mii de alegători mai mult decât în primul tur de scrutin. Nimeni nu s-a așteptat la așa ceva. În Italia, Franța, Belgia, Germania, Marea Britanie și-n alte țări europene, oamenii au plătit bani grei pentru drum, ca să ajungă dimineața, să stea în rând, ca să poată vota.”, spune Ion Popescu într-un amplu interviu acordat moldova.europalibera.org.
Oficialul consideră că totul depinde de ce va face echipa câștigătoare condusă de Maia Sandu în următoarele 100 zile.
„În primul rând, trebuie de creat toate condițiile pentru urgentarea integrării europene. Al doilea este crearea condițiilor pentru ca în Moldova să apară clasa mijlocie, prin crearea condițiilor ca marea majoritate a diasporei muncitoare care e plecată în Est să aibă posibilitatea să se întoarcă acasă, având susținere din partea statului în crearea întreprinderilor mici, pentru ca să se poată realiza. De asta ei și au ieșit masiv la vot, cred eu. Și al treilea – garantarea prevederilor Constituției R. Moldova, ca stat social, și realizarea actului de independență de stat, totul ce-i scris acolo să fie adus în conformitate cu Constituția. Și sunt lucruri de ordin tactic, despre care se poate vorbi mai târziu.”, a adăugat Ion Popescu.
Întrebat dacă Republica Moldova și Ucraina vor avea un parcurs sigur pe calea integrării europene, după ce liderul de la Kiev, președintele Volodimir Zelenski, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru câștigarea funcției de președinte al țării, Ion Popescu crede că totul depinde și de conjuctura internațională, inclusiv de criza economică, pandemie dar și de mișcările geopolitice care au loc atât în vest cât și în est.
„Să nu uităm de zona de instabilitate dintre cele două mări, Marea Baltică și Marea Caspică: Belarus, Ucraina, Donbasul, Crimeea, Georgia, alături Transnistria. Depinde acum cum vor evolua lucrurile. Și ne uităm și la ce se întâmplă în Karabah, o zonă de instabilitate avem. Practic, majoritatea Ucrainei și R. Moldova se află pe partea europeană și ar fi păcat să nu se folosească de acest lucru.”, a mai spus Ion Popescu, asociat onorific al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, președinte al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”.