Guvernul caută fonduri europene pentru plata a 20% din pierderile suferite de HoReCa

Ludovic Orban a anunțat că Guvernul încearcă să obțină de la Uniunea Europeană unda verde pentru acordarea unor ajutoare de stat din fonduri europene pentru compensarea unei cincimi din pierderile cifrei de afaceri înregistrate în 2020 în industria ospitalității.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 09.11.2020 - 14:53

Premierul României a stabilit împreună cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri o formă de sprijin financiar direct pentru cei care activează în HoReCa, industria ospitalității. Este vorba de o formă de ajutor de stat ce ar urma să compenseze parțial pierderile înregistrate prin diminuarea cifrei de afaceri.

„Zona HoReCa, într-adevăr, a fost foarte afectată. Dar şi pentru zona HoReCa, pe lângă măsurile pe care le-am adoptat, vom introduce o formă de ajutor de stat, care am văzut că este deja folosită în două ţări europene. Este o schemă în care compensezi pierderea prin compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri pe 2020 raportat la 2019. Efectiv, se dau bani, 20% din pierderea pe cifra de afaceri.”, a anunțat Ludovic Orban.

Pentru a putea achita firmelor cincimea calculată la pierderea cifrei de afaceri este nevoie de acordul Comisiei Europene ce poate fi obținut prin analizarea documentației înaintate de Guvernul României.

„Noi deja pregătim schema de ajutor de stat, pregătim actul normativ. Vom face solicitare către Comisia Europeană pentru că orice formă de ajutor de stat pe care o dai trebuie aprobată anterior de Comisia Europeană, pentru că, altfel, dacă le dai banii companiilor şi schema nu e aprobată de Comisia Europeană, companiile după aceea trebuie să dea banii înapoi.”, a mai spus premierul.

Comentarii