FOTO: News

Costel Alexe: Sanctuarul pentru urşi de la Zărneşti se apropie de capacitatea maximă

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a an unţat, sâmbătă seară, că sanctuarul pentru urşi de la Zărneşti, judeţul Braşov, se apropie de capacitatea maximă, iar autorităţile vor depune fişa unui proiect de 10 milioane de euro, care prevede construcţia unui nou sanctuar.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 23.02.2020 - 15:45

În plus, Alexe anunţă că se finanţează şi cel mai mare şi complex studiu asupra populaţiei de urşi din România.

”Sanctuarul pentru urşi de la Zărneşti este, de peste 15 ani, un spaţiu unic în România şi esenţial în lupta pentru conservarea biodiversităţii din ţara noastră, dar care astăzi se apropie de capacitatea maxim. Demersurile unor oameni inimoşi şi ale asociaţiilor civice trebuie dublate şi susţinute prin acţiuni concrete ale statului român, fapt pentru care urmează să depunem, în următoarele săptămâni, fişa unui proiect de 10 milioane de euro finanţat din fonduri europene, care prevede construcţia, în parteneriat cu Regia Publică Kronstadt din Braşov, a unui nou sanctuar pentru urşi în judeţ”, a scris, sâmbătă seară, pe Facebook, Costel Alexe.

Ministrul a anunţat, totodată, c este finanţat ”cel mai mare şi complex studiu asupra populaţiei de urşi realizat în România, realizat cu cele mai noi tehnologii disponibile şi în urma căruia ar trebui să ştim exact numărul de exemplare pe care ţara noastră îl deţine”.

”Implementăm anul acesta în premieră pentru România un program naţional de prevenire a conflictelor şi de protejare a populaţiei din zonele vizitate de urşi, Programul COEXISTENŢA, finanţat din Fondul Pentru Mediu. Românii care locuiesc în judeţele situate pe suprafaţa arealului speciei urs vor putea să beneficieze de finanţare pentru achiziţia gardurilor electrice. Fie că vorbim de stâne, cabane, gospodării, şcoli sau spitale, românii vor putea să îşi protejeze bunurile şi viaţa mai bine” a mai scris Alexe.

Potrivit acestuia, programul de reducere a pagubelor şi atacurilor carnivorelor mari este gândit ca o măsură activă de conservare a biodiversităţii.

Obiective propuse duc la menţinerea viabilităţii populaţiilor speciilor de carnivore mari prin: reducerea conflictelor cu localnicii; creşterea toleranţei oamenilor faţă de aceste specii şi reducerea braconajului şi a mortalităţilor înregistrate în urma conflictelor.

Comentarii