Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Vosganian spune că ALDE nu îşi asumă rectificarea bugetară

Varujan Vosganian spune că rectificarea bugetară este „exclusiv PSD, nu ne asumăm nicio responsabilitate politică”.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

01.08.2019 - 20:31

Potrivit deputatului, rectificarea se face fără consultarea ALDE „în toate treptele decizionale”.

 

Nu se susţin politicile publice, afirmă ALDE

Varujan Vosganian a declarat, că a participat luni la o întâlnire cu premierul, ministrul Finanţelor şi câţiva lideri ai PSD, împreună cu Daniel Chiţoiu şi Călin Popescu Tăriceanu, la o discuţie despre buget.

„Am făcut obiecţia că modul în care se face rectificarea bugetară nu prezintă o viziune de susţinere a politicilor publice, mai ales reducerile de la Ministerul Culturii, Sănătăţii, Educaţiei şi al Transportului.

Eu am ridicat chestiunea Ministerului Culturii şi a situaţiei financiare dificile în care se găsesc Teatrul Naţional şi Opera din Iaşi, mai ales în ceea ce priveşte bunurile şi serviciile. Am evidenţiat şi faptul că va fi foarte greu să susţii în faţa opiniei publice un buget care taie fonduri de la cultură şi sănătate şi adaugă jumătate de milliard la serviciile de informaţii", a spus Varujan Vosganian.

 

Incomunicado

În urma discuţiei de luni, urma ca miercuri după-amiază să mai aibă loc o întâlnire, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

„Astăzi (n.r. joi ) am aflat că rectificarea va merge înainte. Este o rectificare exclusiv PSD, nu ne asumăm nicio responsabilitate politică pentru că ea nu s-a făcut prin consultarea noastră în toate treptele decizionale.

Poate că până luni colegii noştri de la PSD îşi vor aminti că sunt într-o coaliţie şi vor discuta şi cu noi. Înţeleg că există dificultăţi de natură financiară în acoperirea deficitului bugetar, dar nu cred că soluţia este amputarea poliţelor publice fundamentale şi a programului de investiţii", a declarat Vosganian.

Acesta a adăugat că, în cazul în care luni rectificarea apare în forma în care este, va trebui organizată o întâlnire a coaliţiei, informează Mediafax.

 

Ziua R de la rectificare: 5 august

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat luni, la finalul şedinţei de Guvern, că rectificarea bugetară este programtă pentru a fi adoptată de Executiv lunea viitoare, motivând amânarea faţă de data de 31 iulie de faptul că avizul CSAT a fost dat cu întârziere.

"31 iulie a fost termenul iniţial propus pentru această rectificare. Şedinţa CSAT a fost puţin mai întârziată, nu comentez de ce, fapt pentru care s-a amânat implicit şi data la care această rectificare va fi pe masa Guvernului. Ca dată este planificată data de 5 august, luni.

Astăzi, cel târziu mâine dimineaţă la prima oră, o să punem pe site şi rectificarea bugetară şi ordonanţa de măsuri pe care le-am propus spre discuţie, analiză şi Giuvernului, care se vor aproba la pachet", a declarat ministrul Finanţelor.

 

Teodorovici spune că nu taie fonduri

Legat de informaţia că Guvernul va tăia bani de la anumite ministere, ministrul Finanţelor a replicat: "Ministerul de Finanţe nu taie fonduri, pentru că nu avem acest atribut legal. Eventual poate fi discuţia de relocări de fonduri dar fiecare ministru în parte va veni în faţa dumneavoastră. Eu o să prezint chestiunile macro şi după aceea colegii mei pe fiecare domeniu în parte vă va explica vizavi de fondurile pe care le au la dispoziţie, stadiul de execuţie al acestora".

Totodată, referitor la acuzaţiile ALDE privind tăierile bugetare de la ministerele Educaţiei, Transporturi, Sănătate dar şi de la investiţii, Eugen Teodorovici a spus: „Tot timpul am îmbinat cele două curente stânga şi dreapta şi atunci cu siguranţă nu poate reproşa chiar nimeni tăierea de la investiţii, sunt un adept al investiţiilor şi sprijin. Nu am tăiat de la investiţii. Noi am luat în calcul execuţia la momentul la care se face rectificarea bugetară, nu vor să zic aşa blocaje sau nici un fel de sincopă în a deconta facturile venite pe investiţi. Despre supărare nu există am văzut şi aici o ştire că ne-am certat şi nu mă cert cu nimeni".

Consiliul Suprem de Apărare al Ţării a avizat în şedinţa de marţi propunerile de rectificare bugetară pentru instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în anul 2019, potrivit unui comunicat emis de Administraţia Prezidenţială după şedinţa Consiliului.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu declara că există nemulţumiri în rândul partidului său în legătură cu faptul că, la rectificarea bugetară, sumele pentru ministerele Educaţiei, Sănătate şi Transporturi, precum şi cele pentru investiţii au fost reduse.

Pe de altă parte, Tăriceanu critica majorarea cu peste jumătate de miliard la bugetele SRI, SIE şi STS.

Liderii PSD-ALDE au discuta luni într-o şedinţă a coaliţiei de guvernare despre aspecte legate de rectificarea bugetară, însă ALDE a ieşit la fel de nemulţumit după întâlnire.

Comentarii

loading...